Een paar hele makkelijke tips om je duurzaamheid te vergroten

Soms is het allemaal niet zo moeilijk, dat duurzaam en verbeter-de-wereld-begin-bij-jezelf. Je moet er alleen even aan denken. Laatst had ik een paar aha-momenten die  zo simpel waren dat ik me een beetje schaamde. Omdat ik er nog nooit aan gedacht had.

Hierbij dus een drietal tips. Mocht je er ook nog nooit bij stil hebben gestaan: geeft niks. Het kan de beste overkomen. 😉 En had je er wel al aan gedacht: top!

Tip 1

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik ga nog steeds niet onbekommerd winkelen. Ik doe het wel weer wat meer, maar al die mensen die zich in mijn anderhalve meter begeven… Ik vind er wat van. Als het even kan, vermijd ik het grote shopgebeuren dus. Maar dat veroorzaakt ook weer een dilemma, want eigenlijk wil ik liever lokaal winkelen. Maar dan moet ik toch die winkels weer in.

Toch maar online?

Laatst waren de brokken van Josje bijna op (catastrofaal natuurlijk!) en die bestel ik altijd bij Zooplus. Het zijn speciale brokken, madam heeft in het verleden last gehad van haar maagje en krijgt daar nu deze brokken voor. Hartstikke duur natuurlijk. Dat is niet erg, alleen het beste voor onze kleine koningin, maar ik let dus extra goed op de prijs. Als het online tientjes scheelt met de dierenarts, dan bestel ik toch liever online.

Nu gebruikt Zooplus standaard grote dozen. Ik bestel altijd een zak van 14 kilo, dan kunnen we even vooruit. Logisch dus dat we een grote doos op de stoep krijgen. Maar die doos was altijd te groot, de loze ruimte werd altijd opgevuld met plastic.  Je weet wel, van die plastic zakjes lucht. Stom. Maar ja, die portemonnee…

Komtie! En nu echt: tip 1!

En dat is: aan de leverancier te vragen om geen plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken. Hoe simpel kan het zijn? Gewoon briljant. Toen ik voer moest bestellen heb ik mijn verzoek meteen ingediend. De volgende dag kwam de postbode een flinke doos brengen. Met om de doos heen plastic banden, om ‘m dicht te houden. Jammer. Maar in de doos… Niks! Nul komma nul verpakkingsmateriaal. De doos paste perfect om de zak voer heen. Als een handschoen. 🙂 Dit ga ik nu natuurlijk bij iedere online bestelling doen, yes!

Tip 2

Tijdens de coronacrisis besloot ik om de kleine kweker bij mij in de buurt te steunen en daar mijn groentes te kopen. In plaats van bij de supermarkt bij mij om de hoek. Maar eerlijk is eerlijk: daar is de klad in gekomen.

Want: ik moet met de auto naar de kweker en ik moet er voor omrijden. Of speciaal voor in de auto stappen. Want ik kom niet heel erg vaak in die buurt en hun openingstijden zijn niet echt handig. Of komen niet overeen met mijn patroon / planning. Daar moet ik hand in eigen boezem steken: qua eten en koken ben ik gewoon niet goed in plannen. Dat komt ook omdat ik boodschappen doen niet leuk vind.

Dus het kwam er op neer dat ik toch weer naar de supermarkt ging. Ook al zat het me niet lekker. Ineens had ik een brainwave: een keer in de zoveel tijd ‘moet’ ik naar Wijchen, een dorp hier zo’n 15 minuten vandaan. Meestal combineer ik dat met een bezoekje aan de kringloop. Want ik ben er dan toch en meestal hebben ze leuke boeken. Die ik natuurlijk niet nodig heb, maar dat is weer een ander verhaal.

Maar wat als ik dat nu eens combineer met een bezoek aan de groentewinkel? Want Wijchen heeft meerdere goede groenteboeren. In tegenstelling tot Grave, wij hebben er namelijk nul. Zo jammer. Dus, goed voornemen voor het volgende bezoek aan Wijchen: naar de groenteboer. Met zakjes voor het fruit natuurlijk. Tip 2 is dus: ik moest toch in de buurt zijn.

Tip 3

Milieubewust op je bord. Ja, ik gooi hem er toch in. Ik weet dat veel mensen het lastig vinden om zonder vlees te eten, want ze zijn het zo gewend. Daar, lieve mensen, hebben we nu vleesvervangers voor. Hartstikke lekker, zeggen zelfs doorgewinterde vleeseters. En makkelijk, want je haalt een paar verpakkingen met burgers / kipnuggets / gehakt extra als je toch in de supermarkt ben, gooit ze in de diepvries en als je dan nadenkt over het eten dat je de volgende dag gaat maken, dan haal je ze er weer uit. Of je flikkert ze 5 minuten van te voren in de magnetron, kan mij het schelen.

Maar dat is toch valsspelen, zo’n burger? Die heb ik ook wel eens gehoord, inderdaad. Ik vind ook niet dat je iedere dag zo’n ding achter je kiezen moet douwen. Nee joh. Het is wel een toegankelijke manier voor iemand die wel wil, maar niet goed weet hoe. Prima dus. En als jij liever chili sin carne, een fijne Indiase curry of pasta pesto eet: ook helemaal goed! Wanneer mag ik komen eten? Deze superlekkere en makkelijke snack zal ik dan voor je maken. 🙂

Vegan veganistisch bord Mirjam van Elst plantaardig

Maar het is zo lekker… Ja, kan. Ik hoor het regelmatig. Maar met een keuze voor plantaardig ben je goed voor het milieu, wat toch best fijn is voor je kinderen en kleinkinderen enzo. En je spaart het leven van talloze dieren. Ruim 500, is het gemiddelde in Nederland. Per jaar worden er dus 500 dieren in Nederland gedood omdat dat worstje zo lekker vindt. Of dat broodje gezond. Etc.

En je zorgt er ook voor dat die dieren niet een uiterst miserabel leven leiden. Zoals een legkip die 18 maanden lang iedere dag een ei uitpoept. Waarvoor ze bedankt wordt met een bord kippensoep. Waar ze dus zelf in belandt. Daar is het kippenlijf niet voor gemaakt, iedere dag een ei produceren, dat is allemaal genetisch gemodificeerd. Mee gerommeld.

Dus… Met welke tip ga jij aan de slag? Let me know! En als je tips voor mij hebt, laat het me ook weten! Groetjes! X

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *