Geweldloze communicatie – ik ben okay, jij bent okay

Die ander snapt het niet! Ik zal het eens goed gaan uitleggen, dan komt het wel over en dan krijg ik gelijk!

Denk jij dit ook vaak, regelmatig of soms? Dan heb ik nieuws voor je. Die ander snapt het wel. En snapt jou ook. Alleen.. Ze hebben een andere mening. En geen zin om jouw mening over te nemen.

Wie heeft er gelijk?

Ook al gaat het om hele belangrijke issues en ben je overtuigd van jouw gelijk, het is mogelijk dat iemand het niet met je eens is. Om verschillende redenen.

Overhalen heeft geen zin

En dan nog wat: het heeft geen zin om die ander over te gaan halen. Om aan te geven dat jij gelijk hebt. En de ander dus niet. Werkt niet, lieve mensen.

Training Klimaatcommunicatie

Daar kwam ik onlangs weer achter tijdens de training Klimaatcommunicatie van Manu Busschots van Deep Change Academy in Amersfoort.

Wat werkt dan wel?

Luisteren. Vragen stellen. Zorgen voor verbinding. Niet oordelen. Dat werkt. Ik ben okay en jij bent okay. Nieuwsgierig zijn.

Geweldloze communicatie

Het was een mooie dag, daar in Amersfoort. Ondanks de regen. Geweldloze communicatie, daar ga ik de aankomende tijd mee aan de slag. Want: ik ben okay en jij bent okay.

Ben jij op zoek naar communicatie

Ik ben bereikbaar en wellicht kan ik je ondersteunen bij jouw projecten. Neem contact met mij op of stuur mij een e-mail mirjam@mirjamvanelst.com

Doe mij een sushi sandwich en een frisse blik

“Doe mij maar altijd hetzelfde, dan weet ik precies wat ik krijg,” zei een bekende van mij een tijdje geleden. Aan deze uitspraak moest ik denken toen mijn sushi sandwich arriveerde van de week, op een zonnig terras in Den Bosch.

Sushi sandwich, kom maar door

Ik houd ervan, nieuwe dingen proberen. Logisch, anders had ik geen ‘iedere dag iets nieuws doen challenge’ gedaan. Nou zijn er grenzen. Er zijn dingen die ik aan me voorbij laat gaan, zoals de wormen en de kwal die ik laatst op een menu zag staan. Echt? Ja.

Maar goed, de sushi sandwich dus. Had ik nog nooit gegeten en leek me lekker. En dat wassie ook! Het is eigenlijk gewoon een wat uit de klauwen gewassen sushi. In de vorm van een tosti. Nou ja, je ziet het op de foto.

Altijd hetzelfde is saai

Hoewel ik me best kan voorstellen dat het fijn is om precies te weten waar je aan toe bent, toch vind ik het saai. Je loopt weliswaar geen risico, maar er gebeurt ook nooit iets nieuws. Je doet geen nieuwe ervaringen op. Zo loop je misschien wel je nieuwe favoriete gerecht mis.

Tijdens de coronaperiode merkte ik dat ik nieuwe impulsen miste. Best fijn, om met een goed boek op de bank te zitten, maar nieuwe dingen proberen is ook echt goed voor je.

Naar een museum gaan, een onbekend straatje inwandelen, iets eten waar je nog nooit van gehoord had. Je stelt je open, je legt nieuwe verbanden en je wordt er zelfs slimmer van.

En dat geldt ook voor je teksten en je communicatie. Altijd hetzelfde is gewoon saai. Het stimuleert niet. Gelukkig is dat te fixen.

Wil je een frisse blik?

Dus: hoe zit dat met jouw organisatie? Zijn jullie ook toe aan iets nieuws? Op het gebied van teksten? Mooie en geweldige teksten waarmee je de wereld laat zien wat voor fantastisch werk jouw organisatie doet?

Of kun je een frisse blik gebruiken op jouw marketing en communicatie? Laat mij dan jouw sushi sandwich zijn! Corny? Ja. Maar hey, ik wilde ook iets nieuws proberen. 😉 Op de contactpagina kun je me een bericht sturen, dan maken we een afspraak. Fijne dag!


Over frustratie en inspiratie in communicatie

Mirjam van Elst – duurzame & dierzame communicatie

Vorige week donderde ik van een trapje. Laatste tree gemist in het Noordbrabants Museum, net nadat ik dit prachtige kunstwerk zag.

En dat deed me toch zeer

Lang verhaal kort – ik verzwikte mijn enkel, heb nu een flink ei op m’n voet en lopen is heel erg lastig.

Dus: krukken huren. Leek me handig. Om toch redelijk mobiel te zijn.

Hier begon de frustratie

Dat bleek een uitdaging. De website van Medipoint, de partij waar je hulpstukken als krukken kunt bestellen, is gruwelijk onhandig en onduidelijk. Zo onduidelijk dat je wel moet bellen.

De mensen van het callcenter hebben het enorm druk. Dat begreep ik van het bandje dat mij minstens 15 minuten lang om de zoveel seconden voor mijn begrip bedankte.

Vervolgens vertelde de dame aan de telefoon mij dat ik gewoon iemand naar de winkel kan sturen. Want krukken zijn altijd op voorraad. Aha. Dat stond toch echt anders op de website.

Afhankelijkheid en kwetsbaarheid

Waarom vind ik dit zo vervelend? Niet kunnen lopen is niet handig. Ik moet nu bij zo ongeveer alles om hulp vragen. Ik kan niet met een kop hete thee lopen. De hond uitlaten gaat niet. Mijn drukverband moet verwisseld worden, dat kan ik niet zelf.

Dat is niet fijn. Het voelt enorm kwetsbaar en afhankelijk. En ik heb alleen maar een ei op m’n enkel. Als het goed is, is dat weer snel foetsie. Maar wat als je een ernstige ziekte hebt? Waardoor je wel andere dingen aan je hoofd hebt dan dit soort geneuzel? Of als je chronisch ziek bent en je je continu met dit soort zaken bezig moet houden?

Overigens was niet alleen de site van Medipoint vreselijk onduidelijk, ook de website van CareynPlus vond ik dramatisch. Ik bleef in cirkels over de website surfen en kwam iedere keer op hetzelfde punt uit. Zonder de informatie die ik nodig had. Dat moet toch anders kunnen, mensen.

De oplossing voor deze inefficiënte communicatie

En weet je? Dat kan ook prima. Als je je website goed op orde hebt, met duidelijke informatie, klare taal en een prettige manier om door de site te navigeren, dan help je je klanten enorm. Dan surfen zij snel naar de juiste informatie en hoeven ze je klantenservice niet te bellen. Zo haal je daar een stuk van de druk weg. Wat denken jullie ervan, beste zorgaanbieders?

Efficiënt communiceren met Woorden per Kilo

Meer weten over een betere en efficiëntere communicatie? Stuur me een bericht, dan maken we een afspraak. Dan kan op mirjam@mirjamvanelst.com of via de contactpagina.

Het gigantische kunstwerk is trouwens van Thomas Trum, een Brabantse kunstenaar. Aanrader!

Verrassingseieren en duurzaamheid

Weet je nog, vroeger, die verrassingseieren? De chocolade was best okay, maar het ging natuurlijk om het plastic ei en de verrassing die er in zat.

Een speelgoedje waar je niet zo bar veel aan vond, maar wat je wel wilde hebben. Even mee spelen en dan lag het ergens in een hoek. Stof te happen, totdat het meemocht met het vuilnis.

Doet het je ergens aan denken? Aan ‘give aways’ misschien, goodie bags of kerstcadeaus? Blijft leuk, he, om iets te krijgen? Ook al heb je het niet nodig. Ook al heb je er al tig van in de kast liggen. En geven blijft ook goed voelen. Toch?

Maar weet je? Het hoeft niet. Je klanten iets in de mik douwen. Wat ze niet nodig hebben en wat ook nog eens niet goed is voor onze planeet. Je kunt er ook voor kiezen om het anders te doen. Om niets te laten produceren. Want hey, CO2-uitstoot en ketenverantwoordelijkheid enzo.

Met het geld dat je uitspaart, kun je iets goeds doen. Bomen planten, een micro-krediet afsluiten. Een donatie doen aan een goed doel. Iets wat past bij jou en je doelgroep.

En dat verhaal mag je best vertellen. Delen. Anderen inspireren. Wat denk je, doen?

Wil je dat ik meedenk ik het verbuigen van deze gedachten? Op zoek gaan naar wat bij jou past en onze planeet “verbeterd”? Neem contact met mij op of stuur mij een e-mail mirjam@mirjamvanelst.com

Beschikbaarheid Woorden per Kilo in 2023

Mooi nieuws! In 2023 heb ik meer ruimte voor nieuwe opdrachten.

Je kunt bij mij terecht voor projecten op het gebied van communicatie en storytelling. Ik werk met duurzame en dierzame organisaties en bedrijven.

Meer weten over mij en mijn werk? Kijk even rond op mijn website of op LinkedIn, daar ben ik ook regelmatig te vinden.

Koffie drinken? Stuur een bericht. Dat kan via mijn contactpagina of naar mirjam@mirjamvanelst.com.

Mijn foto is trouwens gemaakt door Michiel Heijmans, waarvoor dank!

Aanbeveling voor Woorden per Kilo

Mirjam van Elst – duurzame & dierzame communicatie

Wandelcoach Hester Sybrandi schreef deze fijne review over onze samenwerking:

Mirjam hielp mij in een mooie training om (nog) meer feeling met bloggen te krijgen. Ik ben wel een talig mens en hou ook wel van spelen met woorden, maar liep toch weleens vast.

Met behulp van een aantal leuke oefeningen om de woorden “los te maken” en een methodiek hielp ze me om datgene wat ik deed effectiever te gaan doen.

Het helpt me echt; het schrijfproces in een paar logische stappen in te delen. Ik merk dat dat de creativiteit ondersteunt. En Mirjam heeft me dat met veel enthousiasme en humor bijgebracht.

Ik heb nu een beter beeld van hoe ik bloggen nog beter kan inzetten op mijn website. Het is iets minder “organisch” (als loopbaanwandelcoach hou ik daar uiteraard wel van; van iets dat min of meer spontaan “groeit”) en “we zien wel” en meer op basis van een aantal bewuste keuzes.

Het heeft me geleerd van hoe ik met zo’n “stappenplan” betere blogs kan maken en dat is fijn. En dat organische: ik hoop er steeds wat beter in te worden; groei heeft tijd nodig.”

Wil jij ook beter schrijven? Makkelijker je creativiteit aanboren? En ook makkelijker op onderwerpen komen voor onder meer blogs?

Het komt allemaal aan bod in mijn training, waarin ik structuur en creativiteit combineer. Unieke combi, al zeg ik het zelf.

Meer weten? Ga naar mijn contactpagina en vul daar het formulier in. Of mail naar mirjam@mirjamvanelst.com. Ik hoor graag van je!

Duurzame communicatie – hoe doe je dat?

Op de foto staat een witte vrouw, ze kijkt vriendelijk de camera in. Ze heeft een mosterdkleurige trui aan. Haar hoofd rust op haar rechterhand.  Rechts van haar staat een blauwe typemachine en schuin achter haar staat een canvas tas, met daarop de tekst: Monsters are real, and ghosts are real too. They live inside us, and sometimes, they win. Stephen King.

Hey, hallo! Mirjam hier, van Woorden per Kilo.

Met mijn tekst- en communicatiebureau Woorden per Kilo richt ik me op duurzame communicatie. Dat is communicatie die over duurzaamheid gaat. Over de 17 SDG goals van de Verenigde Naties, dus over ons klimaat, de acties die we kunnen nemen om onze CO2-uitstoot te verminderen. Maar ook over ‘gender equality’, verantwoorde productie en consumptie.

Dat is niet alles. Het is ook communicatie die gericht is op duurzame klantrelaties. Op een eerlijke en transparante manier communiceren. Langdurige relaties.

En het is communicatie op een duurzame manier. Gericht, effectief en efficiënt communiceren. Gerichte middelen inzetten en daarmee verspilling van materiaal en/of geld voorkomen. Hierdoor word je communicatie effectiever, efficiënter en dus duurzamer.

Herken je jezelf en je onderneming of organisatie hierin? Mooi! Dan zouden we zomaar een klik kunnen hebben. En heb je behoefte aan een communicatiespecialist die jou met je project helpt, trainingen geeft of teksten voor je schrijft? Stuur dan een bericht, dan maken we een afspraak. Dan kan op mijn contactpagina of op mirjam@mirjamvanelst.com. Tot snel!