STORYTELLING – HET INZICHT

Op een witte tafel ligt een stapel van 5 boeken. Op het bovenste boek staat een groen/witte mok van Uitgeverij Penguin. Naast de stapel staat een pannenkoekenplant, 4 bladeren ervan zijn zichtbaar.

Het einde van onze Storytelling-reis! We hebben het over de held gehad, de hobbel in de weg en de manieren waarop je tot een oplossing bent gekomen. Als het goed is, heb je nu iets geleerd. Of, om het in sprookjestermen te houden, ben jij, held in je eigen verhaal, wijzer dan toen je van huis vertrok. Op je queeste.

Pot met goud

Want dat levert zo’n reis je ook op. Niet alleen die fantastische huwelijkspartner of die pot met goud aan het einde van de regenboog. Je hebt draken verslagen, je hebt je door een doolhof geworsteld en daar heb je iets van opgestoken. Dat kan niet anders. Je kent jezelf en de wereld nu beter. Misschien is dat nog wel waardevoller dan de schat waarvoor je op pad ging.

Misschien, of zeer waarschijnlijk, ben je wel veranderd. Ben je, net zoals Nils Holgersson van Selma Lagerlöf, een beter persoon geworden. Empatischer. Sta je meer open voor nieuwe ervaringen. Misschien durf je meer of ben je slimmer geworden. In ieder geval ben je rijker geworden in ervaringen. En hoe geweldig is dat?

Groei

Reisverhalen zoals ‘Het Zoutpad’ van Raynor Winn en Cheryl Strayed’s ‘Wild’ zijn mooie voorbeelden van dit soort ervaringen, deze groei. Net als kinderboeken als ‘De Brief voor de Koning’ van Tonke Dragt en ik noemde hem al, Nils Holgersson. Hoewel dat laatste boek eigenlijk een boek over de geschiedenis van Zweden is. Verpakt in een spannend jasje over een stout jongetje. 😊

Dit zijn natuurlijk grote verhalen. Maar ook die zijn begonnen met de eerste stap. De eerste stap van de held. Op pad. Of het nu een groot of een klein verhaal is, wij willen ook jouw verhaal horen. Dus vertel het. Vertel over de aanleiding van jouw reis, het moment dat je wakker werd geschud. Vertel over je belevenissen, wat er goed ging en wat er mis ging. Hoe je over je hobbel heen kwam. En wat je hobbel inhield.

Meeleven

Niets menselijks is ons namelijk vreemd. Dagelijks gaan er zoveel dingen mis. Iets banaals misschien, zoals de kat die in de gang heeft gekotst waar je dan weer in gaat staan terwijl je haast had. Dan is het fijn om te merken dat dat niet alleen bij ons gebeurt, maar ook bij jou. Dat jij geen perfect leven hebt. En als je een groot probleem moet tackelen, dan leven we met je mee. Want wij houden van een underdog. Wij moedigen je graag aan. En wij willen graag weten wat het je opgeleverd heeft. Welke prijs er op je stond te wachten aan het einde van je queeste. Welke levenslessen je opgedaan hebt. Misschien leren we er zelf ook nog wel iets van. Ook niet verkeerd         .

Kortom: deel je verhalen. Laat zien wie je bent, wat je doet en vooral: hoe je dat doet. Wij willen het allemaal weten. Echt waar.

Vond je dit een tof blog? En zou je dat zelf ook willen, op je eigen website? Of LinkedIn bijvoorbeeld? Neem contact met me op, ik kan je helpen. Ik kan je teksten voor je schrijven, jouw teksten redigeren en ik kan je tips geven. Om zelf beter te gaan schrijven. En we kunnen brainstormen. Over blog ideeën voor jouw site bijvoorbeeld. Stuur een bericht naar mirjam@mirjamvanelst.com of bel me op 06-24479384. Ik hoor graag van je.

STORYTELLING – DE OPLOSSING

Op een witte ondergrond ligt een opengeslagen boek. Op de linkerpagina staat een tekening van 4 mensen. De blanke jongen aan de linkerkant lijkt een verhaal te vertellen, er hangt een wolk boven zijn hoofd waarin hij afgebeeld staat. Hij kust een boon. De 3 mensen aan de rechterkant luisteren naar zijn verhaal. Het meisje en de vrouw kijken naar hem, de man kijkt naar beneden. Op de rechterpagina staat tekst. Boven het boek staat een mok met koffie.

Ja, we gaan het over de oplossing van het probleem hebben! Je weet wel, fase 3 van het verhaal. Afgelopen weken vertelde ik al over de held en de hobbel die in de weg. Het begin van het avontuur, zeg maar. Die posts vind je hier en hier. Nu dus: de oplossing.

  1. De held.
  2. De hobbel in de weg, een probleem.
  3. De oplossing voor het probleem.
  4. Groei.

Er zijn natuurlijk heel veel manier om een probleem op te lossen. Vindingrijkheid, brute kracht, hulp van anderen, het kan allemaal. Om Stach maar weer te noemen, de behoorlijk brutale en onafhankelijke held van Jan Terlouw, met zijn te lange haren; hij maakt meerdere keren gebruik van zijn scherpe intellect. Aan het einde van het boek, bij het allerlaatste probleem dat hij moet oplossen, roept hij de hulp van de burgemeesters in die hij eerder hielp.

Bonenstaak

Jaap, uit ‘Jaap en de bonenstaak’, is niet zo heel erg snugger. Hij ruilt de koe van de familie voor een paar zaadjes. En dat terwijl hij de koe had moeten verkopen op de markt. Wonder boven wonder komen de zaadjes uit en groeien tot aan de hemel. Daar komt bij in het rijk van een reus. Nou ja, je kent het sprookjes. Jaap steelt de kip met de gouden eieren en de magische harp. De reus komt hem achterna, maar Jaap hakt de bonenstaak om. De reus stort ter aarde. Einde van de reus en Jaap en zijn moeder leven ‘happily ever after’.

Prinses Flora

In het sprookje ‘Prinses Flora’ van Janneke Schotveld vindt een prins de verdwenen prinses Flora terug. Geweldige verhalen trouwens, helemaal van nu. Ik ga niet verklappen hoe hij dat precies deed, want ik vind dat iedereen de bundel van Schotveld moet lezen, maar ik kan wel vertellen dat er flink wat doorzettingsvermogen bij kwam kijken.

Jouw oplossing

Dus in dit deel van jouw verhaal vertel hoe je jouw tijger getemd hebt, wat je gedaan hebt om die draak een kopje kleiner te maken of hoe je dat raadsel opgelost hebt. Ik kan me zo voorstellen dat dat niet zonder slag of stoot is gegaan. Niemands leven gaat tenslotte over rozen. Dat van mij niet en ik ga ervanuit dat jij ook wel wat meegemaakt hebt op je pad als ondernemer.

Authenticiteit

Vertel daarover! Want anders word ik alleen maar jaloers en dan koop ik niets van je. Of ik geloof je niet, nog erger. Dan ga ik naar iemand anders wiens verhaal ik wel geloof. Want dat is ook nog een dingetje, authenticiteit. Je moet wel echt zijn. Of in ieder geval, zo overkomen.

Lekker geschreven he, dit blog? Dank je! Wil je dat ook en lukt het niet? Bel me 06-24479384 of stuur me een bericht. Ik kan je helpen. Ik kan jouw teksten voor je schrijven of ik kan je trainen, zodat je aantrekkelijker en beter schrijft. Vind ik leuk.

Storytelling – de hobbel in de weg

Op een witte achtergrond ligt een vergeeld boek, opengeslagen. Op de linkerpagina staat een pentekening van een draak 7 hoofden. Op de rechterpagina staat tekst. Boven het boek staat een mok muntthee.

Vorige week had ik het toch over rafelrandjes in storytelling? Ik dacht, laat ik je ook wat meer vertellen over de andere onderdelen van een verhaal. Om je geheugen wat op te frissen, dit zijn de elementen die een verhaal moet bevatten:

  1. Een held.
  2. Een hobbel in de weg, een probleem.
  3. De oplossing voor het probleem.
  4. Groei.

Deze keer wil ik het hebben over de hobbel in de weg. Stach uit Koning van Katoren had er maar liefst zeven, geweldig boek trouwens, van Jan Terlouw. Waaronder een draak en een tovenaar, maar ook luchtvervuiling. Duurzaamheid, anyone?

Het probleem

Dat probleem kan natuurlijk van alles zijn. Zoals in Pjotr, ook van Jan Terlouw, kan het probleem ook een systeem zijn. De overheid, armoede, analfabetisme. En als we het dan weer over die draak hebben; is het iemand opgevallen dat die draak iets bewaakt? Ja, natuurlijk! Een schat! Of een knappe prinses. Zoiets. Ook interessant om te bedenken, wie denkt die ridder of die prins wel niet dat hij is? Waarom meent hij recht te hebben op die schat? Side step, maar wel interessant om over na te denken.

Een geschenk

Zo’n probleem is natuurlijk ook een geschenk. Want anders was die held nooit op pad gegaan. Dan was hij lekker lui voor de open haard blijven hangen. Rustig aan. Want als thuis alles prima de luxe was, waarom moet je dan weg? Er moet dus iets ontbreken. En dat avontuur, dat de held aangaat, dat moet wel aantrekkelijk zijn. Want nogmaals, als je helemaal gelukkig bent, dan is er geen behoefte aan verandering.

De Held

En dat is goed om in gedachten te houden als je jouw verhaal gaat vertellen. Of dat van jouw klant. Want jullie zijn de held in het verhaal. En zoals ik vorige keer al schreef, je hoeft niet perfect te zijn. Alsjeblieft niet zeg. Want als jij het bent, dan moet ik het ook kunnen zijn. En dat is mij nog niet gelukt. Dus koester je imperfecties, dan doe ik dat ook. En dan wil ik jou benaderen voor die ene klus.

Kwetsbaarheid

Stel je kwetsbaar op. Want die hobbel? Super als je eroverheen komt! Vind ik tof. Vertel me vooral hoe je dat gedaan hebt. Want dat wil ik weten. Wat jouw proces was. Of nog steeds is. Want als je er nog steeds mee bezig bent, vind ik dat ook interessant. Of als je al weet dat iets niet werkt, maar dat je nu met een andere oplossing bezig bent. Ook tof.

Ga ik de volgende keer meer over vertellen. Want zoals je gezien hebt, is de volgende stap de oplossing van het probleem. Stay tuned, folks!

Trouwens! Iemand interesse in een kop muntthee? In plaats van koffie? Ik spreek graag af om een keer te sparren of mee te denken. Je kunt me bereiken op mirjam@mirjamvanelst.com of op 06-24479384. Tot snel!

storytelling – de held

“Als er iets gerafeld is, is er meer raakvlak.” Mooie uitspraak, he? Hij is helaas niet van mij. Een mede-ondernemer sprak deze rake woorden laatst na een presentatie die ik gaf over storytelling.

We hadden het over de elementen die een verhaal moet bevatten:

  1. De held.
  2. De hobbel in de weg, een probleem.
  3. De oplossing voor het probleem.
  4. Groei.

Die held, vaak denken we dan aan een prins (of een prinses, natuurlijk), een ridder, iemand die sterk, moedig en krachtig is. Iemand die anderen redt, een steun en toeverlaat is en alleen maar het juiste doet. Maar klopt dat wel? En is dit niet een beetje saai?

De held vs de schurk

Om met dat laatste te beginnen: dat is hartstikke saai! Vlak en eendimensionaal. Het is niet voor niets dat acteurs veel liever de schurk uit het verhaal spelen. Zo’n held, die doet altijd hetzelfde. Die is alleen maar goed. Terwijl de ‘bad guy’ iedere keer weer nieuwe ideeën heeft om zijn of haar zin te krijgen. Die toont initiatief, is creatief, terwijl de held daarop reageert. Een schurk bestaat uit meerdere lagen en meerdere dimensies. Net als wij.

Herkenning

Want laten we eerlijk zijn, wij zijn ook niet altijd op ons best. We hebben natuurlijk onze goede momenten, maar we komen wel eens te laat, vertellen wel eens een leugentje om bestwil of we hebben geen zin om de vuilniszak aan de straat te zetten. Natuurlijk zijn we dat niet vergeten, we hoopten gewoon dat die ander het niet in de gaten had.

Met een perfecte held kunnen we ons maar moeilijk identificeren. En dat is wel de bedoeling met storytelling. We willen de held begrijpen. Voelen dat we ergens hetzelfde zijn. Of in ieder geval hetzelfde hebben gemaakt. Als hij of zij die hobbel kan nemen, die draak kan verslaan, dat gecompliceerde probleem oplossen, dan kunnen wij dat ook. Ook al heeft die held zweetvoeten, een ochtendhumeur en heeft hij de wc-bril weer niet naar beneden gedaan. De mensheid heeft hij toch maar mooi gered. Dan is er voor ons ook nog hoop.  

Hulp inroepen

En kunnen wij dat niet? Dan kunnen wij de held wel om hulp vragen. Want misschien hebben wij geen akelige heksen in onze omgeving, maar hebben we wel iemand nodig die onze keuken verbouwt. Die ons naar betere resultaten coacht. Of die geweldige teksten voor je schrijft. Voor dat laatste weet je natuurlijk wie je kunt inschakelen. 😉 Bel me of mail me, dan pak ik mijn zwaard en kom ik je helpen.

Op je gezicht

Vandaar dat je, als je met storytelling aan de slag gaat, best mag aangeven dat je niet alle wijsheid in pacht hebt. Dat je wel eens fouten maakt. Dat je je vergist. Want het gaat om die reis. De reis die de held meemaakt. Dat eind, dat ‘happily ever after’, dat kennen we wel. Dat is natuurlijk heel fijn, maar die reis, die is pas echt interessant. Al die keren dat je op de plaat bent gegaan en toch weer bent opgestaan. Waarover meer in een volgend blog.

Rafelrandje

Oh ja, en die uitspraak? Die ging over het rafelrandje dat aan de held moet zitten. Want wil zich nu identificeren met een saai en vlak personage? Ik bedoel maar.

Wil je meer weten over Storytelling en hoe je dit binnen jouw organisatie kunt inzetten? Stuur me een bericht en ik kom zo snel mogelijk bij je terug. Bellen kan ook: 06-24479384. Tot snel!