Whataboutismes & Ja, maar… Wat is het en hoe ga er mee om?

Je herkent het vast. Je bent een changemaker, een impactmaker. Een wereldverbeteraar. Je bent bevlogen, gepassioneerd, je hebt het licht gezien. Je hebt grote ideeën en grote plannen. En daar wil je de wereld over vertellen. Liefst zodat de hele wereld met je meedoet. Want de wereld moet beter. En bij die betere wereld horen geen octopussenfarms, geen kindertjes die grondstoffen voor jouw mobiel delven en geen vervuiling van Moeder Aarde.

Dus ga je de barricaden op. Je schrijft verhalen, vertelt op social media en in real life hoe erg het is dat kalfjes binnen een dag bij hun moeder weggehaald worden zodat jij moedermelk kunt drinken. En je vertelt hoe vervuilend het is om een weekendje in Ibiza op het strand te liggen.

En dan wordt het vervelend. Want dan komt het commentaar. Niet inhoudelijk, dat kun je wel hebben. Niks mis met een discussie die op feiten is gebaseerd. Nee, dan begint het ‘whataboutisme’.

Whataboutwhat?

Wikipedia legt het zo uit: ‘Whataboutism, soms vernederlandst tot whataboutisme, ook bekend als whataboutery, is een drogreden waarmee iemand de beschuldiging van een misstand niet weerlegt, maar zijn of haar opponent er met een retorische vraag What about …? (Hoe zit het met …?) van beticht schuldig te zijn aan een andere ernstige misstand.’

Als je je van ‘whataboutismes’ bedient, wijs je direct naar de ander. Inhoudelijk ga je niet in op het onderwerp. Laat staan dat je toegeeft dat de ander een punt heeft. Je zet de aanval in en beschuldigt de ander, de criticus, van een ander kwalijk feit. De ander heeft geen recht van spreken want zij doen iets anders slechts. Bij  ‘whataboutisme’ haal je er een onderwerp bij dat niets te maken heeft met het oorspronkelijke onderwerp. Of een onderwerp dat buitenproportioneel groter is dan het oorspronkelijke onderwerp.

Whataboutisme is niet nieuw

Tijdens de Koude Oorlog gebruikten de Sovjets het als ze door de USA beschuldigd werden van schending van de mensenrechten. Met name de Amerikaanse rassenkwestie werd hierbij aangehaald. Het is een tactiek die nog steeds gebruikt wordt en niet alleen door de Russen.

De Amerikaanse president van een aantal jaar geleden kon er ook wat van. Trump pareerde kritiek met aanvallen op zijn politieke tegenstanders, zoals Hillary Clinton en Barack Obama. Zonder de kritiek zelf te ontkennen. 

Voor de duidelijkheid: ‘whataboutismes’ hoeven dus niet op waarheid te berusten. Je ziet ‘whataboutismes’ nu ook regelmatig op social media voorbijkomen.

Het verschilt tussen whataboutismes en ja, maar….

Dan heb je nog de ‘ja, maar’. ‘Ja, maar’ werkt bijna hetzelfde als ‘whataboutismes’. Maar niet helemaal. Bij ‘whataboutismes’ gaat de ‘beschuldigde’ totaal niet in op commentaar. Bij ‘ja, maar’ wordt er nog even bevestigd dat je punt klopt, maar dan wordt direct de tegenaanval ingezet.

‘Ja, ik moet minder dieren eten, maar bij het telen van groenten gaan ook dieren dood. Ja, ik moet minder vaak vliegen, maar kijk eens naar die politici die de hele wereld rond vliegen. Ja, al dat plastic is slecht voor het milieu, maar kijk eens naar die grote vervuilers.’

Iemand die zo reageert, wil het niet over dat vervelende onderwerp hebben. Misschien heeft degene er belang bij, dat jouw belangrijke onderwerp niet gehoord wordt. Of misschien voelt degene zich enorm oncomfortabel bij het onderwerp en heeft degene last van cognitieve dissonantie.

Cognitieve dissonantie

Bij cognitieve dissonantie ervaart iemand spanning als het gedrag in tegenstelling is met een overtuiging. Zoals vliegen. We weten allemaal dat de vliegindustrie enorm vervuilend is. Maar een midweek in een all-inclusive in Turkije is wel heel fijn. Dat heb je toch verdiend, want je hebt het hele jaar hard gewerkt. En het was toch zo’n zwaar jaar. En je hebt zo’n vervelende manager.

Het stukje vlees op je bord. Ja, dat was ooit een levend wezen. En natuurlijk heb je die akelige video’s gezien waarin die beesten mishandeld waren, maar dat waren vast maar incidenten. Of in het buitenland. Zoiets gebeurt niet hier. En wat moeten al die boeren als wij hun producten niet meer eten en drinken? En het is gewoon lekker.

Lees ook: https://mirjamvanelst.com/communicatie-met-impact-hoe-krijg-je-mensen-mee/

Als je cognitieve dissonantie ervaart, dan pas je je mening of je houding onbewust aan je gedrag aan. Om ervoor te zorgen dat deze weer met elkaar in overeenstemming zijn. Zodat je weer congruent bent.

Terug naar de whataboutismes en ja maars – wat moet je er mee?

Whataboutismes, ja maars, het zijn allemaal afleidingsmanoeuvres. Om wat voor reden dan ook. In feite maakt het ook niet uit, waarom iemand een afleidingsmanoeuvre gebruikt. Waar het wel om gaat – hoe jij daarmee omgaat.

Wat doe je als iemand zich van ‘whataboutismes’ en ‘ja maars’ bedient in een gesprek? Of op social media? Op social media is dat relatief gemakkelijk, zeker als het iemand is die je niet kent. Maar wat doe je als het een collega is? Die dan ook nog eens aan je bureau staat, waardoor je voor je gevoel niet onder het gesprek uitkomt?

Ten eerste: hoe voel jij je bij het gesprek? Wil je het aangaan? Zeker als het om een belangrijk onderwerp gaat, hebben we wel eens het gevoel dat we erover ‘moeten’ praten. Het is tenslotte je missie. Maar dat hoeft dus niet. Dat doe je alleen als je je er okay bij voelt.

Je checkt dus eerst of je je in een veilige situatie bevindt. Degene die zich van de ‘whataboutisme’ bedient, is dat een collega met wie je doorgaans goed overweg kunt? Met wie je een prettig gesprek kunt voeren? Of is het de ‘bully’ van de afdeling wiens grootste hobby het is om mensen te kakken te zetten? En: ben je alleen of heb je een medestander? Een medestander kan enorm helpend zijn. Die persoon hoeft vaak niet eens iets te zeggen. De wetenschap dat je niet alleen bent, kan je al steunen.

Bedenk wat je wilt bereiken. Wat is het hoogst haalbare? Iemand helemaal aan jouw krijgen? Dat klinkt fantastisch, maar is misschien niet realistisch. Of wil je gewoon een prettig, respectvol gesprek waarin je kunt zeggen wat je vindt?

In alle gevallen geldt: voelt het goed? Ga ervoor. Voelt het niet goed? Niet doen.

En dan nu over de inhoud

Hoe doe je dat nu, dat gesprek aangaan? Eigenlijk is het heel simpel: je gaat niet in op het ‘whataboutisme’. Je reageert wel op de ander, maar je blijft bij jouw onderwerp. Je haalt die ander weer terug. Iemand die echt geïnteresseerd is in het onderwerp zal inhoudelijk reageren. Komt iemand met nog meer ‘whataboutismes’ en ja maars? Dan weet je genoeg. Zonde van je tijd en energie. Dan stop je het gesprek. Je hebt vast nog andere dingen op je ‘to do list’ dan iemand te overtuigen die helemaal niet overtuigd wil worden.

Whataboutismes op social media

Besef: ook van negatieve reacties op social media kunnen we ons behoorlijk vervelend voelen. Ook al kennen we de ander niet. Ook hier geldt: bedenk wat je wilt. En wie je ‘tegenover’ je hebt. Een trol wiens levensmissie het is om anderen het leven zuur te maken: laten gaan. Daar bereik je helemaal niets* mee. Maar weet je het niet zeker? Ga dan eens op ontdekkingstocht. Stel je open op en stel de ander vragen. Misschien volgt er wel een mooi en zinvol gesprek.

*Nog een sidenote

Hoe meer reacties, hoe beter het bereik van je post op social media is. Bots zien reacties en zullen daardoor je post aan nog meer mensen aanbieden. De ‘whataboutisme’ en ‘ja maar’ gebruikers  helpen je dus met je zichtbaarheid. En dat is dan wel weer tof. En handig voor het onderwerp dat jij zo belangrijk vindt.

Hoe kun jij in je werk meer doen met duurzaamheid? En hoe kun je de impact die je nu al hebt met je werk, laten zien aan je omgeving? Dat is waar ik je bij help. Door bijvoorbeeld jouw goede initiatieven te vertalen naar mooie teksten en aanwezigheid in de wereld.

Dit item verscheen eerder bij Frankwatching.

Verrassingseieren en duurzaamheid

Weet je nog, vroeger, die verrassingseieren? De chocolade was best okay, maar het ging natuurlijk om het plastic ei en de verrassing die er in zat.

Een speelgoedje waar je niet zo bar veel aan vond, maar wat je wel wilde hebben. Even mee spelen en dan lag het ergens in een hoek. Stof te happen, totdat het meemocht met het vuilnis.

Doet het je ergens aan denken? Aan ‘give aways’ misschien, goodie bags of kerstcadeaus? Blijft leuk, he, om iets te krijgen? Ook al heb je het niet nodig. Ook al heb je er al tig van in de kast liggen. En geven blijft ook goed voelen. Toch?

Maar weet je? Het hoeft niet. Je klanten iets in de mik douwen. Wat ze niet nodig hebben en wat ook nog eens niet goed is voor onze planeet. Je kunt er ook voor kiezen om het anders te doen. Om niets te laten produceren. Want hey, CO2-uitstoot en ketenverantwoordelijkheid enzo.

Met het geld dat je uitspaart, kun je iets goeds doen. Bomen planten, een micro-krediet afsluiten. Een donatie doen aan een goed doel. Iets wat past bij jou en je doelgroep.

En dat verhaal mag je best vertellen. Delen. Anderen inspireren. Wat denk je, doen?

Wil je dat ik meedenk ik het verbuigen van deze gedachten? Op zoek gaan naar wat bij jou past en onze planeet “verbeterd”? Neem contact met mij op of stuur mij een e-mail mirjam@mirjamvanelst.com

Aanbeveling voor Woorden per Kilo

Mirjam van Elst – duurzame & dierzame communicatie

Wandelcoach Hester Sybrandi schreef deze fijne review over onze samenwerking:

Mirjam hielp mij in een mooie training om (nog) meer feeling met bloggen te krijgen. Ik ben wel een talig mens en hou ook wel van spelen met woorden, maar liep toch weleens vast.

Met behulp van een aantal leuke oefeningen om de woorden “los te maken” en een methodiek hielp ze me om datgene wat ik deed effectiever te gaan doen.

Het helpt me echt; het schrijfproces in een paar logische stappen in te delen. Ik merk dat dat de creativiteit ondersteunt. En Mirjam heeft me dat met veel enthousiasme en humor bijgebracht.

Ik heb nu een beter beeld van hoe ik bloggen nog beter kan inzetten op mijn website. Het is iets minder “organisch” (als loopbaanwandelcoach hou ik daar uiteraard wel van; van iets dat min of meer spontaan “groeit”) en “we zien wel” en meer op basis van een aantal bewuste keuzes.

Het heeft me geleerd van hoe ik met zo’n “stappenplan” betere blogs kan maken en dat is fijn. En dat organische: ik hoop er steeds wat beter in te worden; groei heeft tijd nodig.”

Wil jij ook beter schrijven? Makkelijker je creativiteit aanboren? En ook makkelijker op onderwerpen komen voor onder meer blogs?

Het komt allemaal aan bod in mijn training, waarin ik structuur en creativiteit combineer. Unieke combi, al zeg ik het zelf.

Meer weten? Ga naar mijn contactpagina en vul daar het formulier in. Of mail naar mirjam@mirjamvanelst.com. Ik hoor graag van je!

Duurzaam en dierzaam ondernemen

Mirjam van Elst – duurzame & dierzame communicatie

Een tijd geleden deelde ik op LinkedIn hoe ik mijn bedrijf zo duurzaam en dierzaam mogelijk run. Want als ik roep dat ik duurzame ondernemers en organisaties help met mijn diensten, dan moet ik natuurlijk ook duurzaam ondernemen. Walk the talk, zeg maar.

Op die post ontving ik mooie aanraders en toevoegingen. En die deel ik graag met jullie. Komen ze!

* De app Too good to go gebruiken om zo voedselverspilling tegen te gaan. Over deze app schreef ik al een blog, dat vind je hier: https://mirjamvanelst.com/too-good-to-go-lets-try/
* Ook je badkamer kun je verduurzamen, zo kun je een shampooblok gebruiken en een mineralenstick als deodorant.
* Toe aan een nieuwe laptop en telefoon? Koop die dan refurbished en in het geval van je telefoon: koop een Fairphone.
* Leg zonnepanelen op je dak, plaats een regenton en vang regenwater op.
* Verminder je dataverbruik, gooi mails, apps en foto’s weg.
* Koop goede kleding, geen fast fashion.
* Neem kippen, zodat je nooit meer eten hoeft weg te gooien.

Toffe tips! Mijn telefoon en mijn laptop staan allebei op de nominatie om dit jaar vervangen te worden, dus daar ga ik zeker mee aan de slag. En dat dataverbruik… Dat is ook echt wel een dingetje. Of zeg maar gerust: ding. Punt van aandacht dus.

Heb je aan- of toevoegingen? Laat ze hieronder achter. Neem dan contact met mij op via mirjam@mirjamvanelst.com

Duurzame feestdagen – 4 tips

Het is weer december, we zitten met z’n allen binnen, want hey: het is koud en tante Corona is nog steeds ‘in town’. Sint is alweer terug naar Spanje en nu bereiden we ons voor op de Kerst.

En daar horen cadeaus en lekker eten, toch? Want anders is het net als een kale pannenkoek. Daar moet minstens stroop op en het liefst ook nog poedersuiker en jam. En als het even kan wil ik appelpannenkoeken. Maar goed, ik dwaal af.

Ik wilde het over cadeaus hebben. En niet alleen voor onze geliefden en lieve familie, ook voor onze zakenpartners natuurlijk. Want het is wel zo fijn om hen ook te laten dat je hen waardeert. En hopelijk aankomend jaar weer met ze samenwerkt.

Geen idee hoeveel auto’s en busjes de aankomende weken ons land door gaan crossen, maar het zijn er vast veel. Voor degenen die de december enigszins (of juist heel erg) duurzaam willen doorkomen, heb ik 4 tips. Komen ze!

1. Koop niets. Of tweedehands.

Niets kopen is natuurlijk het beste. Want geen CO2-verslindende productie, geen vervoer vanuit bijvoorbeeld China en ook geen verzending vanuit een grote opslag naar jouw huis. Maar ja, ook ik heb hardnekkige Sinterklazen en Santa’s in mijn omgeving, die toch perse iets willen geven. Dus ook ik maak ieder jaar weer een verlanglijstje. Ik zet er ieder jaar op dat de Goedheiligmensen ook best in de kringloop mogen neuzen en soms doen ze dat ook.

2. Vraag iets nuttigs

Zo’n typisch eerstewereldprobleem: geen idee hebben wat je op je lijstje moet zetten. Yes, ik ben ook schuldig. Want als ik gedurende iets wil hebben of meen nodig te hebben, dan koop ik het. Dit jaar vroeg ik voor het eerst nuttige dingen en ja hoor, de Sint had goed geluisterd, want ik kreeg thee, koffie en chocolade. Wat ik ervan vond? Eerlijk gezegd best een beetje saai. Ik klaag niet, hoor! Maar ergens mis ik het gevoel van verwondering en blijdschap als iemand je iets geeft waar je oprecht heel erg blij mee bent.

3. Geef ervaringen

Tja, hier valt natuurlijk ook van alles van te vinden en over te zeggen. Want zo’n ervaring, die ‘moet’ ook steeds meer en groter. Zo vond mijn partner afgelopen zomer dat we toch echt in een natuurgebied op meerdere uren rijden moesten gaan kanovaren. Terwijl ik bij mij om de hoek wel prima vond. En welke ervaringen hebben we nog niet gehad? Een beetje verwend zijn we wel. Dat gezegd hebbende, als we met ‘ervaringen’ bedoelen dat we meer tijd met elkaar willen spenderen, dan is best okay, toch?

4. Geef aan een goed doel

Geld, tijd, energie. Geef iets aan een ander, doe iets voor een ander. Zet je expertise in of ga schoonmaken. Het maakt niet uit. Overal staan non-profits te springen om hulp. Maak een kerstpakket voor iemand die wat krapper bij kas zit dan jij. Dit wordt op meerdere plaatsen in het land en online georganiseerd. En weet je, geld is altijd welkom. Makkelijker kan het niet. Zoek een goed doel waar je iets mee hebt en trek je portemonnee. Klaar. Laat de feestdagen maar komen, je hebt het verdiend.

Met de billen bloot

Hoe deed ik het tot nu toe als personal shopper voor de Goedheiligmensen? Toevallig kocht ik dit jaar voor de Sint alles nieuw. Oeps. Wat ik wilde kopen, was tweedehands niet beschikbaar. Marktplaatsverkopers reageerden niet of verkochten hele slechte kwaliteit. Een boek met een grote koffievlek hoef ik niet, sorry mensen.

En de wandelschoenen die ik voor mijn vriend bestelde waren maar op een plek te krijgen. Online. Ik houd me dan maar voor dat ze vegan zijn en dat hij er hopelijk heel lang van gaat genieten. Zijn vorige jaar heeft het 10 jaar uitgehouden, dus hey. Voor de Kerst ben ik al beter bezig, nog even nadenken over een paar laatste cadeaus. Wish me luck!

Nog meer tips over duurzame feestdagen? Hier schreef ik er ook over. Heb jij nog ‘fool proof’ tips? Laat ze in een reactie achter, altijd fijn!

Fijne vegan tentjes in Nijmegen – of in ieder geval tentjes waar je fijne vegan gerechten tot je kunt nemen

Op 1 november was het World Vegan Day. Mooi moment om een aantal fijne tentjes in Nijmegen in het zonnetje te zetten. Tentjes waar ik graag kom, voor de sfeer en het eten. Allebei belangrijk, tenslotte. Je kunt hier als vegan, vegetariër en de rest 😊 heel goed terecht. Dus ben je een keer in de buurt: zeker even aanwaaien. Vind je vast leuk.

De Witwasserij

Geen idee waarom, maar ik vind wasserettes gewoon tof. Misschien is het wel het retro sfeertje, uit van die oude Amerikaanse films. Of het meditatieve, van die was die hele tijd maar ronddraait. Maakt ook niet uit. In ieder geval kan ik mijn hart ophalen bij De Witwasserij, want daar kun je en wassen en eten! Hele prettige combinatie. “Onze kaart is grotendeels vegan, maar ik profileer me niet als een vegan eetcafé”, zegt eigenaresse Rosa van den Groenendaal. “Ik wil dat mensen hier gewoon lekker kunnen eten. Zonder label. En als ze wel vlees willen eten, prima, maar dan horen ze niet tot mijn doelgroep.” Tof!

Kattencafé Balthazar

Ben je gek op eten en katten? Dan is het kattencafé in de Van Welderenstraat echt iets voor jou. Misschien iets minder geschikt voor kleine kinderen. Je mini’s zijn wel welkom, maar bel voor je komst even. Voor de katten is het niet zo prettig als het erg druk is, vandaar. Maar laten we het over belangrijkere dingen hebben: het eten. Dat is fijn! De pumpkin spice latte is een grote favoriet bij ons, altijd fijn om de kleine ondernemer te steunen, btw. In plaats van die hele grote ketens. Maar ook het gebak is erg aangenaam en hey, ze hebben ook een high tea…. Gauw maar weer eens naartoe, dus.

Dabba Dinner

Okay, dit is niet echt een tentje. De heren initiatiefnemers fietsen Nijmegen door met hun dabba’s – dabba wat? De dabba’s zijn heel bekend in Zuid-Azië, het zijn roestvrijstalen verpakkingen waarin voedsel vervoerd wordt. Dabba Dinner in Nijmegen bereidt een menu van 4 gangen, doet dat in een dabba en voor je het weet, heb je een heel lekker vegetarisch of veganistisch menu op je bord. Voor de dabba’s betaal je een borg, logisch. Eet je weer een keer bij Dabba Dinner, dan lever je de bakjes van de vorige maaltijd in en krijg je het geld terug. Superduurzaam natuurlijk en erg lekker!

De Millinger Theetuin

Okay, klein uitstapje. Maar je bent er zo vanaf Nijmegen en als je hier bent geweest ben je meteen een ervaring rijker. En het eten is fijn! Dubbele win, zeg ik maar. Vanaf de parkeerplaats moet je nog wel een stuk lopen. Is niet erg, want er is onderweg genoeg te genieten. Als je aankomt, kun je eerst de kunst en de bloemen in de tuin bekijken, maar je kunt ook meteen gaan eten. Ik zou het laatste doen, want de kaart is niet enorm uitgebreid, maar het is wel allemaal erg lekker. En dus moeilijk kiezen. En bij mij gaat dat altijd nogal moeilijk op een lege maag. Anyway, aanrader!

MrVeganFoodbar

Zin in een vette bek? Mr. Vegan Foodbar is the place to be! Ze zitten nog niet zo lang in Nijmegen, maar het is nu al een van mijn favoriete tentjes. Je kunt er niet zitten, het is echt een afhaaltent. Vinden wij niet erg. 😊 Mijn favoriet? De kapsalon met shawarma. En een hele hoop andere dingen. Hij is groot! En daar houd ik van. 😊 En hij is lekker. De curly fries horen ook de top 3, net als de Future Burger. Tot nu toe is alles heel prettig. Ze hebben trouwens ook gerechten met wat minder calorieën, zoals bowls en curry’s. We gaan dus terug. En rap een beetje. 😊

Too Good To Go – Let’s try!

Op een witte achtergond staat een kom soep. Er staat een lepel in de soep. Het is een veganistische prei-mosterdsoep met een paar groene blaadjes peterselie erin.

Laatst was het de week tegen voedselverspilling. Leek me een goed idee om daar eens aan mee te doen. Want er wordt hier nog wel eens iets weggemikt. Toch net iets te lang laten staan. Vaak is het een gevalletje van te veel gemaakt en vergeten in de koelkast of vriezer te zetten. Best bijzonder en nogal stom, want dat witte kastje staat zo ongeveer naast mijn gasfornuis. Niet te missen, zou je denken.

Alleen… Wat nog wel eens voorkomt, is dat het kreng vol zit. Want de combi die ik een paar maanden geleden kocht, is nogal klein. Dat is wel heel duurzaam, want hoe kleiner een apparaat is, hoe minder energie het kost om ‘m te koelen. Maar hij is dus echt klein. En daar moeten we nog aan wennen. Les voor de volgende keer dat ik een apparaat koop: de afmetingen checken. Nu maar hopen dat ik daar over 10 jaar nog aan denk. 😊

Maar goed, dit blog ging niet over mijn koelkast. Dit blog gaat over een superhandige app tegen voedselverspilling: Too Good To Go. Ik had al heel veel jubelende posts van allerlei duurzame bloggers voorbij zien komen en eerlijk gezegd was ik best een beetje jaloers, want ik wilde ook! Wie nu pas onder hun steen vandaan kruipt: Too Good To Go is een app waarmee je voedsel kunt redden. Supermarkten, bakkers en andere winkels stellen een pakket samen met etenswaren die bijna over de datum gaan. Voor bijna niks. Prettig!

Nu is zo’n pakket voor mij meestal niet zo handig. In mijn woonplaats doen niet veel winkels mee (stom!) en het heeft natuurlijk bar weinig zin om een x-aantal kilometer te gaan rijden voor zo’n pakket. Dahag financieel en milieutechnisch voordeeltje! Bovendien is het een verrassingspakket. Vind ik op zich hartstikke leuk, alleen eet ik geen dierlijke producten. Dus als meneer Appie mijn pakket vult met kaas en room en andere dingen die door of van dieren gemaakt zijn… Nee, dank u.

Maar! Bij mijn vrienden van de Lidl zijn het altijd groentepakketten. En de Lidl zit bij mij om de hoek! Letterlijk. Alleen… De pakketten van de Lidl zijn meestal binnen een paar minuten uitverkocht. Zonder overdrijven. De laatste keer dat ik een pakket van de Lidl op mijn app op beschikbaar zag staan, was zeker 6 maanden geleden. Weer: ik overdrijf niet.

Maar nu was er een beschikbaar! En dat in de week tegen de voedselverspilling! Meant to be, mensen! Dus hop hop, snel besteld, voordat het pakket onder mijn digitale neus weggegrist zou zijn. Yes, score! De volgende dag kon ik mijn pakket al ophalen. Ik zal je niet vervelen met een overzicht van de items die in mijn doos zaten, want: saai. Toch?

Ik ga je wel meteen vertellen wat ik van het pakket vond:

  • De prijs was fijn! Ik kreeg een hele doos vol voor maar 2.99 Euro. Top!
  • Je weet niet wat je krijgt, dat is best lollig. Daardoor kwamen wij wel om in de tomaten. Want die hadden we toevallig net van te voren zelf gekocht. En dat waren er veel. Nou vinden we tomaten erg lekker in een salade of op brood, maar we maken er bijvoorbeeld geen soep van. Te veel werk. 😉 Dus dat was wat onhandig.
  • De groente/fruitverhouding was een beetje ‘wonky’. Er zat namelijk maar 1 sinaasappel in het pakket, plus 6 cactusvijgen. En de rest was dus groente. Cactuswat? Vijgen. Heel leuk voor mijn project ‘iedere dag iets nieuws doen’, maar ik snapte wel dat de Lidl ze niet verkocht kreeg. Best prima in mijn havermoutpapje, maar ook niet superlekker.
  • Er zat 1 biologische komkommer in het pakket. Tof! Het biogehalte had meer mogen zijn, dat dan weer wel.
  • Dankzij de 4 (!) preien die in het pakket zaten, weet ik nu hoe je de allerlekkerste preisoep van de hele wereld maakt. Serieus waar. Het recept vind je hier: https://www.veganrevolutie.nl/mosterd-prei-soep/
  • Ik had al jaren geen witlof meer gegeten. Ik ben namelijk niet zo’n fan, vooral niet warm. Iew. Maar ja, er zaten 3 flinke stronken in het pakket en weggooien was natuurlijk geen optie. Daarom at ik 3 dagen achter elkaar witlofsalade als lunch. Prima te doen met de eerder genoemde tomaten. En augurken en zilveruitjes uit de koelkast. Maar ik was blij toen de stronken op waren. 😊

Dus, nog een keer doen? Of toch maar laten?

Ik vind Too Good To Go echt wel een aanrader. Nu niet allemaal in mijn Lidl bestellen, lieve mensen. Ook iets voor mij overlaten asjeblieft. Maar dat even terzijde. De prijs is natuurlijk heel erg goed. En het heeft wel iets, zo’n verrassingsdoos. Je wordt er creatief van en daar houd ik van. Al weet ik dat niet iedereen ervan houdt, om nieuwe ingrediënten of gerechten proberen. Weet je liever waar je aan toe bent? Dan is Tood Good To Go niets voor jou.

Wel nog een opmerking: Ik raad je aan om eerst het pakket af te halen en daarna te kijken wat je nog meer nodig hebt. Want anders loop je het risico te veel eten in huis te hebben. Voor een keer is het best lollig om drie dikke vette stronken witlof en zo’n 15 tomaten weg te werken, maar het was wel echt een uitdaging. En soms komt dat gewoon niet uit. En dat is zonde.

Heb jij de app wel eens geprobeerd? En wat vond je ervan? Laat het weten, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

7 duurzame cadeautips

Op mijn tijdlijn op social media komen regelmatig de meest prachtige zero waste, biologisch afbreekbare, minimalistische producten voorbij. Scheermesjes, wasbare oogmake-upverwijderaars, alles is nu zo ongeveer wel in duurzame vorm beschikbaar.

Hartstikke tof natuurlijk, maar ik moet er toch wel een beetje om lachen. Want hoe duurzaam is zo’n aankoop nu echt? Want je koopt weer iets nieuws en er moet weer een autootje naar je toe rijden…

En als we het over duurzaamheid hebben; wat is dat precies? Wegwerp is natuurlijk niet duurzaam. Uitbuiting: ook niet okay. Prettig als het item dat je koopt geproduceerd is met respect voor Moeder Aarde.

Maar je kunt er ook nog op een andere manier naar kijken. Heb je het echt nodig? Kun je een andere oplossing vinden, iets wat je al in huis hebt, bijvoorbeeld? Of als het om een cadeau gaat: heeft degene voor wie je het koopt, het nodig? Wil hij of zij dat echt hebben en gaat die ander het gebruiken?

Want als die ander niet zit te wachten op jouw cadeau, dan is het niet duurzaam. En dat is jammer. Zonde van het geld en ook best wel slecht voor het milieu. Want waar kwam dat ding waar niemand op te wachten, vandaan? Met de boot uit China? Ik noem maar even iets. Gemaakt door kleine kinderhandjes ergens aan de andere kant van de wereld? Al die CO2-uitstoot, voor niets.

Lang verhaal, maar hier komen een 7 tips voor duurzame cadeaus. Gratis en voor niks. 😉

1. Geef iets nuttigs

Nee, geen afwasborstel. Of alweer een paar sokken. Alhoewel.. Je kunt ervoor zorgen dat het feestvarken zijn cadeau deelt. Bijvoorbeeld met de tuinvogels. Dat is in dit seizoen niet meer zo heel erg nodig, maar de bijen en de andere ‘critters’ zijn wel altijd blij met nectar. En nectar vind je in… bloemen! Geef dus bloemzaadjes cadeau. En zodra de vogels weer behoefte hebben aan bijvoeding, koop dan van die mooie metalen houders. En bollen zonder netje eromheen. Iedereen blij. Vaak vind je deze items bij je plaatselijke tuincentrum. Dat van mij zit op 10 minuten loopafstand. Zo hoeft er niemand voor mij te rijden, vind ik ook prettig.

2. Geef iets wat de ander gebruikt

Sokken! Ik weet het, saai. Net als een pyjama of een stropdas. Maar hey, het wordt wel gebruikt. En dat is duurzaam. Bovendien denkt die ander iedere keer aan jou als hij zijn pyjama of sokken aandoet. Ik bedoel maar. Niet doen natuurlijk als de ander al tig exemplaren in de kast heeft liggen. Maar mijn partner leeft nu zo ongeveer in de trui die ik hem cadeau deed met de Kerst, ik zie zijn dochters regelmatig de gezichtsverzorging gebruiken die ik hen cadeau deed, dus… Missie geslaagd. De sweater was trouwens van biokatoen en het gezichtsspul veganistisch. Kleine stappen mensen!  

3. Geef iets wat opgaat

Staat het huis van jouw ouders ook zo vol? En wordt er niets weggedaan? Ik snap het wel, deze spullen vertegenwoordigen vaak een tijd die voorbij is. En ze zijn nog goed, dus waarom wegdoen? Maar goed. Voor mijn moeder koop ik geen spullen meer die ze ergens neer moet zetten. Prullaria. Maar wel  douchecrème bijvoorbeeld. Nog meer suggesties? Wijn natuurlijk! Chocolade, ook altijd welkom. Of appelsap. Liefst duurzaam verpakt, lokaal gemaakt enzo. Je snapt wel waarom.

4. Koop tweedehands

Meestal weet ik niet zo goed wat ik voor de feestdagen moet vragen, want ik heb alles al. En heb ik ergens behoefte aan, dan koop ik het zelf. In het verleden vroeg ik daarom meestal een boekenbon. Maar tegenwoordig koop ik mijn boeken meestal bij de kringloop en die accepteert die bonnen niet. Dus nu vraag ik vaak om een boek dat de gever zelf mooi vond. Of waarvan hij of zij denkt dat het echt iets voor mij is. Ik zeg er altijd bij dat het tweedehands mag zijn. Zo kreeg ik een paar jaar geleden 5 boeken in een keer van de Sint. Sommige boeken had ik zelf nooit uitgekozen, maar ook dat was erg leuk. En waarom ook niet tweedehands kopen? Okay, ik zou ook geen vergeeld of bevlekt boek willen krijgen. Maar als het er nog goed uitziet? Ben je op zoek naar een specifiek boek? Kijk dan eens bij www.boekwinkeltjes.nl of www.boekenbalie.nl. Je wordt goed geïnformeerd over de staat van het boek en de prijs ligt over het algemeen een stuk lager dan de nieuwprijs. Ik ben fan!

5. Maak zelf iets

De dochters van mijn vriend vinden het heel erg leuk om te bakken. Dus maakten we bananenbrood voor mijn moeder. Had ze nog nooit op. Groot succes! Voor de volgende verjaardagen hebben we al bedacht dat we koekjes gaan bakken. Ook leuk. Iedereen blij. Verder gaan mijn persoonlijke ervaringen met dingen maken niet, ik ben niet zo heel erg handig. Hoewel ik laatst wel een hanger voor in de auto van strijkkralen heb gemaakt. Een vriendin van mij maakt zeepjes en komt met de meest fantastische tassen, sokken en andere creaties aan. Allemaal zelfgemaakt, zo knap! Misschien toch maar eens een hobby gaan zoeken.

6. Geef niks

Het meest duurzame en misschien ook wel het lastigste is niets geven. Er is een hoop voor te zeggen. Je bespaart je eigen tijd en energie, want je hoeft niet op zoek naar het perfecte cadeau. Het kost niets. Er wordt niemand voor je cadeau uitgebuit, er wordt geen CO2 uitgestoten. Allemaal voordelen, toch? En toch is het leuk om iets te geven. Van mij, voor jou. Want ik vind jou leuk. Ik waardeer jou. Je zou natuurlijk kunnen afspreken om samen tijd door te brengen. Een wandeling samen te maken. Langs minibiebs, bijvoorbeeld. De lokale ondernemers te ondersteunen door een koffie te halen en samen van het mooie weer te genieten. Idee?

7. Geef aan een goed doel

Okay, een laatste tip; geef aan een goed doel. Laat een boom planten voor het feestvarken. Doe een donatie aan een organisatie waar de ontvanger iets mee heeft. Zeker in deze tijden gaan veel fundraisers niet door, waardoor non-profits grote behoefte aan geld, maar ook goederen. Als je niet graag geld doneert, geen probleem. Veel organisaties accepteren ook giften in natura. Zoals asiels bijvoorbeeld. Brokken, handdoeken, speelgoed, het is allemaal van harte welkom.

Dit waren mijn 7 duurzame cadeautips! Heb jij toevoegingen? Laat het weten, ik ben benieuwd!

Vond je dit een tof blog? En zou je dat zelf ook willen, op je eigen website? Of LinkedIn bijvoorbeeld? Neem contact met me op, ik kan je helpen. Ik kan je teksten voor je schrijven, ik jouw teksten redigeren en ik kan je tips geven. Om zelf beter te gaan schrijven of hoe je aan onderwerpen voor je blogs komt. Stuur een bericht naar mirjam@mirjamvanelst.com of bel me op 06-24479384. Ik hoor graag van je.

DUURZAAMHEID, 7 TIPS. NICE AND EASY.

Er staat een lichtblauw kasje op een tafeltje tegen de buitenmuur van een huis. De zon schijnt op de foto. Het kastje heeft 2 deurtjes met glas erin. In het kastje staan en liggen boeken.

7 tips die jij makkelijk in je dagelijkse leven kunt uitvoeren. Scheelt een berg, kost een klein beetje moeite. Zoiets.

Ik zal het zelf maar meteen zeggen: ik weet het, veel van de tips die ik je hieronder ga geven om duurzamer te leven, maken misschien niet veel verschil. Niet op die gigantisch grote berg afval die we met z’n allen wegfl*kkeren. Plastic soep idem dito. Nog meer rampscenario’s? Kom maar door.

Maar… Als we vinden dat het echt niet zo verder kan (en dat vinden we!), dan moeten we toch iets. Daarom vind je hieronder 7 tips om jouw impact op onze mooie Moeder Aarde te vergroten. Die heel weinig moeite gaan kosten. Beloofd. Hoe tof is dat? Dat dacht ik. Komen ze:

1. Combineren

Laatst kocht ik de allerlekkerste muesli allertijden. Echt waar. Bij een molen, lekker authentiek. En ook nog eens biologisch en lokaal. Ik was zo goed bezig. Moest er wel even voor rijden, maar goed, ik was toch in de buurt. Ik kocht maar een pak, niet zo handig, want dat was natuurlijk zo op. En door jeweetwelwie is de molen dicht. Gelukkig bezorgen ze wel, dus vroeg ik een vriendin en plaatsgenoot of zij ook iets wilde. Ja hoor! Kortom: ik heb 1 ritje, en dus CO2-uitstoot, bespaard door 2 bestellingen te combineren.

2. Koop tweedehands

Er zijn zoveel spullen! Alles wat je je maar kunt bedenken is er al. Als jij iets tweedehands koopt, hoeft het niet meer geproduceerd te worden. En dat is fijn, want juist de productie zorgt voor CO2-uitstoot. Voordat ik iets aanschaf, kijk ik eerst op Marktplaats of ik het daar kan vinden. Zo heb ik nu een tweedehands theezeef, een blouse en een paar vegan gympen gescoord. En eerlijk is eerlijk: ook nog eens voor fijne prijsjes. En die kun je dan ook weer door een duurzame aanbieder laten bezorgen.

3. Ruilen

Ooit, lang geleden, kocht ik ieder boek dat me aansprak. Bijna iedere week fietste ik wel naar de winkel. De boekverkoper legde nog net de rode loper niet voor me uit, zeg maar. En ik bewaarde ieder boek. Daar ben ik mee gestopt. Boeken die ik uit heb, gaan naar vriendinnen, goede doelen of ik verkoop ze. Alleen de hele mooie mogen blijven. En: ik leg er regelmatig in van die geweldige kastjes. Minibiebs dus. Andersom krijg ik ook regelmatig stapels met boeken. Of ik vis ze uit een Little Free Library. Ik houd wel van een ruileconomie. 😊

4. Doe research

Heb je een hekel aan wapens? Rare vraag? Toch zijn er nog veel banken die investeren in de wapenindustrie. Vind je inclusiviteit belangrijk? Er zijn nog steeds banken en verzekeringen waar dit niet hoog op de kaart staat. Kan echt niet meer, toch? Laat met je portemonnee zien wat jouw normen en waarden zijn. En stap over als je je ook te pletter schrikt op deze site: https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer. Oh ja, nog zo’n grote service provider: je pensioenfonds.

5. Laat van je horen

Ook hier stopt regelmatig een busje voor de deur. Hondenvoer bestel ik bijvoorbeeld altijd online. Wordt door mijn gezellige postbezorger altijd in de gang gezet, heel fijn. Maar… de leverancier gebruikte altijd te grote dozen. De ruimte die overbleef werd opgevuld met plastic. Stom! Tegenwoordig vraag ik de leverancier of ze zo min mogelijk plastic willen gebruiken. Met sommige leveranciers komt daar ook nog een leuk gesprek uit voort. Nice!

6. Koop duurzaam

Het meest duurzame cadeau is natuurlijk geen cadeau. Maar ja, blijkbaar vinden vrienden en familie het toch leuk om iemand te verwennen. Hierover volgt nog een apart blog, maar koop in ieder geval iets waar de ander blij van wordt. Wat hij of zij daadwerkelijk tof vindt en dus ook gaat gebruiken.

7. Vang water op

Duurt het bij jou ook zo lang voordat je warm water hebt? Misschien toch eens naar je ketel kijken. In de tussentijd: vang het koude water op. Supermakkelijk om te doen, parkeer gewoon een pan of iets anders onder de kraan en dat is het. Je kunt het water weer gebruiken om thee te zetten, je planten water te geven, nou ja, weet ik het, bedenk zelf iets leuks.

Ik schreef het hierboven al, misschien hebben deze acties minder impact dan je zou willen. Alleen, niets doen is ook geen optie. En als we het allemaal, iedere dag doen, dan is de impact wel groot. En als je nu denkt, ja… Maar hoe zit het met de politiek? En de grote bedrijven? Eens. Die moeten ook aan de bak. Maar laten we wel wezen: die bewegen nu eenmaal langzamer dan jij en ik. Wij zijn een stuk flexibeler. Dus laten wij het goede voorbeeld geven. En met onze portemonnee laten weten wat we willen.

Heb jij nog tips en tricks? Klein, groot? Laat het me weten! Altijd fijn.