wat las ik deze zomer? een overzicht.

Op een witte ondergrond ligt een stapel van 5 non-fictie boeken. Links van de stapel staat een pannenkoekenplant, je ziet een deel van de bladeren. Op de stapel staat een mok met de tekst: I'M SILENTLY CORRECTING YOUR GRAMMAR. De tekst is zwart, de mok is wit.

De scholen zijn weer begonnen, we kunnen stellen dat de zomerperiode wel voorbij is. Hoewel ik best wel eens droomde over witte stranden en hangmatten, was het toch Gardenia waar ik de meeste tijd verbleef. Want het is natuurlijk niet echt handig om naar verre oorden te vertrekken als je net een nieuw bedrijf opgestart hebt. En eigenlijk was ik meestal gewoon binnen aan de slag, achter de laptop. Helemaal niet erg, want ik heb hele mooie klussen waarvoor ik met fijne mensen mag samenwerken. Iedere keer leer ik weer wat bij en dat is me heel veel waard.

Ik gunde me wel meer tijd dan anders voor verdieping. Dus zat ik tussen de regenbuien en als de buren niet aan het zagen / boren / hakken waren in de tuin met een boek. Met meerdere boeken zelfs. Waar ik een hoop van leerde. Natuurlijk wil ik je mijn nieuwe wijsheid niet onthouden, dus hieronder vind je een overzicht van de boeken die ik las en wat ik ervan vond. Yay or nay? Komen ze!

Nooit meer doen alsof – Aukje Nauta

Ik schreef natuurlijk al een review van dit boek, die vind je hier. Het is een prettig boek over schaamte, wat het is, hoe het werkt bij ons mensen en wat we ermee kunnen doen. Door de vele voorbeelden uit Nauta’s eigen leven is het een erg toegankelijk boek geworden. Een levensles die ik dankzij ‘Nooit meer doen alsof’ oppikte en die ik hier exclusief deel: soms krijg je wel wat je wilt en ben je toch niet 100% gelukkig. Heeft niets met schaamte te maken, maar wel belangrijk. Alsjeblieft.

En ze filosofeerden nog lang en gelukkig – Elke Wiss

Meteen maar een bekentenis; ik heb dit boek nog niet uit. Dat komt omdat ‘En ze filosofeerden nog lang en gelukkig’ uit 2 delen bestaat. In het eerste deel legt Wiss uit hoe het allemaal zit met dat filosoferen. Wat het is en wat het niet is. En het tweede deel bestaat uit verhalen, waarmee je aan de slag kunt. Met dat filosoferen dus. Het is niet zo handig om als een speer door alle verhalen te gaan en dan te gaan filosoferen. Daarom heb ik op dit moment 1 verhaal gelezen en daarop zit ik nu te broeden. Tof!

Dit kan niet waar zijn – Joris Luyendijk

Het boek van Luyendijk gaat over de bankencrisis van 2008. We kennen natuurlijk allemaal het beeld van de graaiende bankier. Voor dit boek sprak Joris Luyendijk met zo’n 200 van die graaiende bankiers. Wat bleek? Ja, het beeld klopt. Maar… dat geldt maar voor een heel klein percentage van die bankiers. Het overgrote merendeel waren best prima mensen die gevangen zaten in een gouden kooi, in een slecht systeem. Waar een verrotte cultuur heerste, waardoor in 2008 heel veel mensen hun spaargeld kwijtraakten. Maar guess what? Het systeem is niet veranderd. Daar heeft niemand iets aan gedaan. Wie dat moet doen? De overheid, de bankiers zelf, wij? U mag het zeggen. Verhelderend en ontluisterend, het boek van Luyendijk.

A different sort of normal – Abigail Balfe

Op latere leeftijd werd bij Abigail Balfe vastgesteld dat ze autisme heeft. Bij jongens wordt de diagnose over het algemeen eerder gesteld, blijkbaar herkennen wij als maatschappij de symptomen bij hen eerder of makkelijker. In ‘A different sort of normaal’ vertelt en tekent Balfe over haar leven als meisje met autisme. Een meisje dat door zo ongeveer niemand begrepen wordt. En dat doet ze goed! Het is eigenlijk bedoeld voor wat oudere kinderen, maar ik kan je verzekeren dat volwassenen (hallo!) het ook heel interessant zullen vinden. En heel erg leuk.

Creatief Schrijven voor Copywriters – Roy Ishak

Altijd goed om te lezen hoe vakbroeders en -zusters hun werk doen! Altijd leuk ook om te lezen over ‘the good, the bad and the ugly’. Wat ging er goed, maar ook: wat ging er mis. En dan niet uit leedvermaak, maar wel om herkenning te vinden. Zodat jij die fouten hopelijk niet maakt. Ook prettig om te lezen dat anderen ook tegen dingen aanlopen. En als het dan ook nog zakelijke dingen zijn uit jouw vakgebied: heel handig! Roy Ishak’s boek laat zich vooral lezen als naslagwerk. Hoe zat dat ook alweer? Zijn er nog tips en tricks voor XYZ? Ishak geeft ze! Heel erg handig.

Kortom: alleen maar yays deze zomer. Heb jij nog titels waar ik de me aankomende tijd echt in moet verdiepen? Alle genres en onderwerpen zijn welkom. Ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *