Too Good To Go – Let’s try!

Op een witte achtergond staat een kom soep. Er staat een lepel in de soep. Het is een veganistische prei-mosterdsoep met een paar groene blaadjes peterselie erin.

Laatst was het de week tegen voedselverspilling. Leek me een goed idee om daar eens aan mee te doen. Want er wordt hier nog wel eens iets weggemikt. Toch net iets te lang laten staan. Vaak is het een gevalletje van te veel gemaakt en vergeten in de koelkast of vriezer te zetten. Best bijzonder en nogal stom, want dat witte kastje staat zo ongeveer naast mijn gasfornuis. Niet te missen, zou je denken.

Alleen… Wat nog wel eens voorkomt, is dat het kreng vol zit. Want de combi die ik een paar maanden geleden kocht, is nogal klein. Dat is wel heel duurzaam, want hoe kleiner een apparaat is, hoe minder energie het kost om ‘m te koelen. Maar hij is dus echt klein. En daar moeten we nog aan wennen. Les voor de volgende keer dat ik een apparaat koop: de afmetingen checken. Nu maar hopen dat ik daar over 10 jaar nog aan denk. 😊

Maar goed, dit blog ging niet over mijn koelkast. Dit blog gaat over een superhandige app tegen voedselverspilling: Too Good To Go. Ik had al heel veel jubelende posts van allerlei duurzame bloggers voorbij zien komen en eerlijk gezegd was ik best een beetje jaloers, want ik wilde ook! Wie nu pas onder hun steen vandaan kruipt: Too Good To Go is een app waarmee je voedsel kunt redden. Supermarkten, bakkers en andere winkels stellen een pakket samen met etenswaren die bijna over de datum gaan. Voor bijna niks. Prettig!

Nu is zo’n pakket voor mij meestal niet zo handig. In mijn woonplaats doen niet veel winkels mee (stom!) en het heeft natuurlijk bar weinig zin om een x-aantal kilometer te gaan rijden voor zo’n pakket. Dahag financieel en milieutechnisch voordeeltje! Bovendien is het een verrassingspakket. Vind ik op zich hartstikke leuk, alleen eet ik geen dierlijke producten. Dus als meneer Appie mijn pakket vult met kaas en room en andere dingen die door of van dieren gemaakt zijn… Nee, dank u.

Maar! Bij mijn vrienden van de Lidl zijn het altijd groentepakketten. En de Lidl zit bij mij om de hoek! Letterlijk. Alleen… De pakketten van de Lidl zijn meestal binnen een paar minuten uitverkocht. Zonder overdrijven. De laatste keer dat ik een pakket van de Lidl op mijn app op beschikbaar zag staan, was zeker 6 maanden geleden. Weer: ik overdrijf niet.

Maar nu was er een beschikbaar! En dat in de week tegen de voedselverspilling! Meant to be, mensen! Dus hop hop, snel besteld, voordat het pakket onder mijn digitale neus weggegrist zou zijn. Yes, score! De volgende dag kon ik mijn pakket al ophalen. Ik zal je niet vervelen met een overzicht van de items die in mijn doos zaten, want: saai. Toch?

Ik ga je wel meteen vertellen wat ik van het pakket vond:

  • De prijs was fijn! Ik kreeg een hele doos vol voor maar 2.99 Euro. Top!
  • Je weet niet wat je krijgt, dat is best lollig. Daardoor kwamen wij wel om in de tomaten. Want die hadden we toevallig net van te voren zelf gekocht. En dat waren er veel. Nou vinden we tomaten erg lekker in een salade of op brood, maar we maken er bijvoorbeeld geen soep van. Te veel werk. 😉 Dus dat was wat onhandig.
  • De groente/fruitverhouding was een beetje ‘wonky’. Er zat namelijk maar 1 sinaasappel in het pakket, plus 6 cactusvijgen. En de rest was dus groente. Cactuswat? Vijgen. Heel leuk voor mijn project ‘iedere dag iets nieuws doen’, maar ik snapte wel dat de Lidl ze niet verkocht kreeg. Best prima in mijn havermoutpapje, maar ook niet superlekker.
  • Er zat 1 biologische komkommer in het pakket. Tof! Het biogehalte had meer mogen zijn, dat dan weer wel.
  • Dankzij de 4 (!) preien die in het pakket zaten, weet ik nu hoe je de allerlekkerste preisoep van de hele wereld maakt. Serieus waar. Het recept vind je hier: https://www.veganrevolutie.nl/mosterd-prei-soep/
  • Ik had al jaren geen witlof meer gegeten. Ik ben namelijk niet zo’n fan, vooral niet warm. Iew. Maar ja, er zaten 3 flinke stronken in het pakket en weggooien was natuurlijk geen optie. Daarom at ik 3 dagen achter elkaar witlofsalade als lunch. Prima te doen met de eerder genoemde tomaten. En augurken en zilveruitjes uit de koelkast. Maar ik was blij toen de stronken op waren. 😊

Dus, nog een keer doen? Of toch maar laten?

Ik vind Too Good To Go echt wel een aanrader. Nu niet allemaal in mijn Lidl bestellen, lieve mensen. Ook iets voor mij overlaten asjeblieft. Maar dat even terzijde. De prijs is natuurlijk heel erg goed. En het heeft wel iets, zo’n verrassingsdoos. Je wordt er creatief van en daar houd ik van. Al weet ik dat niet iedereen ervan houdt, om nieuwe ingrediënten of gerechten proberen. Weet je liever waar je aan toe bent? Dan is Tood Good To Go niets voor jou.

Wel nog een opmerking: Ik raad je aan om eerst het pakket af te halen en daarna te kijken wat je nog meer nodig hebt. Want anders loop je het risico te veel eten in huis te hebben. Voor een keer is het best lollig om drie dikke vette stronken witlof en zo’n 15 tomaten weg te werken, maar het was wel echt een uitdaging. En soms komt dat gewoon niet uit. En dat is zonde.

Heb jij de app wel eens geprobeerd? En wat vond je ervan? Laat het weten, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Een gedachte over “Too Good To Go – Let’s try!

  1. Pingback: Duurzaam en dierzaam ondernemen - Woorden per kilo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *