The Science of Well-Being & 10 tips voor makkelijke geefacties

20200520 Little Free Library Minibieb Beleggen 1987

Sinds een paar weken studeer ik aan Yale. Cool he? No worries, ik blijf beslist op anderhalve meter afstand van mijn medestudenten. Het is allemaal heel relaxed op Yale, de koffie is er heel goed, ze hebben zelfs havermelk en ik kan er gewoon in mijn pyjama naartoe. Het is dus een online cursus. πŸ™‚ En hij heet: The Science of Well-Being. Hier vind je een korte video van Dr. Laurie Santos over de cursus.

Happiness

Een aantal jaar geleden las ik ‘The Happiness Project’ van Gretchen Rubin en sindsdien, als het ergens over happiness of geluk gaat, dan probeer ik dat altijd wel te volgen. Vandaar deze cursus. Even in het kort: iedere week pak je een aantal dingen aan. Daar focus je je op en als het goed is, voel je je aan het einde van de cursus happier. Klinkt goed, toch?

Op dit moment ben ik net klaar met week 3. Week 1 was een introductie, in week 2 ging het om ‘savoring’ en dankbaarheid en week 3 gaat het om Kindness. In week 2 was het de bedoeling dat je iedere dag ergens helemaal in op ging. Eten, drinken, luisteren naar de vogels tijdens een wandeling, zoiets. En iedere dag moest je 5 (!) dingen opschrijven waarvoor je dankbaar was. Nog helemaal niet zo makkelijk…

Kindness

Nu week 3 dus. Kindness. Het is de bedoeling dat je iedere dag 2 Acts of Kindness uitvoert. Een min of meer random, dus voor wie dan ook. De buurvrouw, iemand die je op straat tegenkomt, de postbode. Dit is allemaal pre-corona opgesteld, dus waarschijnlijk iets lastiger dan voorheen. Maar van de andere kant, zo moeilijk is het niet om iemand een fijne dag te wensen. Want zo klein en simpel kan het zijn.

De andere goede daad is met iemand die je kent. Iedere dag ‘moet’ je een uur bewust aandacht schenken aan iemand die je kent. Best lang, een uur. πŸ™‚ Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in mijn Whatsapp zitten tal van onbeantwoorde appjes. ‘O ja, moet nog. Doe ik morgen als ik meer tijd heb’. Wat dus niet werkt, want op andere dagen heb ik evenveel tijd tot mijn beschikking. Of even weinig.

Druk!

Maar goed, aan de slag dus. Ik ging wandelen met een vriendin, appte na maanden weer met een andere vriendin en zusje (ik heb er nog pijn van aan mijn duim) en schreef post naar een pen pal. Ik mailde met andere vriendinnen over een afspraak en ik deed iets wat ik ‘normaal’ nooit doe: ik reageerde op de gelukswensen voor mijn verjaardag. Niet aardig he? Ik weet het. Maar het zijn er altijd zo veel.. I know, luxeprobleem. Vandaag heb ik dus iedereen bedankt. Voelde goed!

Tips & tricks

En dan die andere goede daden.. Ik merkte dat de andere deelnemers er wat moeite mee hadden, of in ieder geval regelmatig om tips vroegen. Dus ik dacht, als ik daar nu eens iets over schrijf? Ja, ik kom eindelijk to the point. πŸ™‚ 10 tips voor makkelijke goede daden. Waar je zelf blij van wordt en een ander ook. Hoop ik toch. Komen ze!

 1. Zie je iets positiefs voorbijkomen op social media? Deel het! We hebben nu de neiging om down en depri te zijn en als je je zo voelt, respect. Maar als je iets kunt doen om anderen te laten zien dat er ook nog veel moois in de wereld gebeurt, doen. Zo deelde Hokazo, het asiel in Uden, een klein wonder, zoals ze het zelf noemen. Enjoy!
 2. Β Heb je nog steeds buitenlands geld rondslingeren in je huis? Laten we wel wezen, dat heb je voorlopig niet meer nodig. Stuur het naar een non-profitorganisatie, zoals deze: www.muntenactie.nl/
 3. Bij de supermarkt kun je toch van die kleine advertenties ophangen? Zo lekker kneuterig, weet je wel? Oppas aangeboden, tuinierder gezocht, zoiets. Als je de volgende keer dat je bij de supermarkt bent, een paar kaartjes meeneemt en er wat lolligs opzet? Een mooie quote, een grap of een compliment. En nee, dat mag vast niet van de supermarkt, maar een beetje stout zijn is best leuk, toch?
 4. Ook al zien we op het moment niet veel mensen, dit kan nog wel: plak op een plek waar veel mensen komen een post-it met een compliment. ‘Wat zit je haar leuk’ bijvoorbeeld. Of wens ze een fijne dag. Easy does it mensen.
 5. Doneer boeken aan een minibieb. Hier komen steeds meer kastjes te staan met boeken of andere dingen waar mensen geen behoefte meer aan hebben. Hartstikke makkelijk dus. Wel alleen romans en thrillers enzo, he? Leesboeken dus. Niet je studieboeken van tachtig jaar geleden. En woordenboeken mogen ook bij het oud papier. Want daar hebben we tegenwoordig Google voor. En nee, dat is niet zonde, daar help je dan de vereniging mee die het oud papier inzamelt. En het milieu.
 6. Omdat we op dit moment weer meer post krijgen, is dit ook een makkelijke: verzamel postzegels. Er zijn goede doelen die deze inzamelen en in bulk, grote hoeveelheden dus, aan opkopers verkopen. Zo verdienen ze weer een zakcentje en dat kunnen ze op dit moment erg goed gebruiken. Anders ook hoor, maar nu helemaal. Een van deze verenigingen is Vereniging Kattenzorg in Den Haag.
 7. Ook een leuk idee, vind ik dan: ruim je huis op (je bent er nu toch de hele tijd, dus waarom niet) en als je iets vindt waar een ander ook nog iets aan heeft: pak het leuk in en leg het ergens neer waar veel mensen komen. Je moet toch af en toe boodschappen doen of naar de apotheek. Doe er wel een briefje bij, zodat men begrijpt dat je het niet vergeten bent. Ga gauw weg na de drop off of blijf om een hoekje staan kijken totdat er een vinder opduikt.
 8. Deel je kennis. Als je een uurtje over hebt, vooruit een half uur, log in op social media en help mensen met een hulpvraag. Wel aardig blijven, he? Er zijn altijd wel mensen die willen weten waar de dichtstbijzijnde kweker zit of wanneer de kringloop weer open gaat. Of wat de kwantumtheorie precies inhoudt.
 9. Koop lokaal. Geef je zuurverdiende centen uit bij een kleine ondernemer die jouw geld net iets harder nodig heeft dan mijnheer Bol of Amazon of Lidl etc.
 10. En nu je toch achter je laptop zit: teken een paar petities. Ja, de verhalen zijn vreselijk en het is inderdaad vervelend dat je daarna nog meer verzoeken in je mailbox krijgt om petities voor zielige katten, boeren en yogaschoolhouders te tekenen. Maar het is maar een kleine moeite om zo’n petitie te tekenen. En wilde je niet iets aardigs doen voor een ander? Ja, toch?

Dat waren ze lieve mensen. Laat je het weten als je een goede daad gedaan hebt? Of laat het me weten als je iets beters weet! Fijne dag! En… Wat lach je leuk. πŸ™‚

Een gedachte over “The Science of Well-Being & 10 tips voor makkelijke geefacties

 1. Johanna

  Leuk blog, bij toeval ontdekt via het interview met Astrid Habraken. Daarom aboneer ik me nu maar op jouw berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *