
“Als er iets gerafeld is, is er meer raakvlak.” Mooie uitspraak, he? Hij is helaas niet van mij. Een mede-ondernemer sprak deze rake woorden laatst na een presentatie die ik gaf over storytelling.
We hadden het over de elementen die een verhaal moet bevatten:
- De held.
- De hobbel in de weg, een probleem.
- De oplossing voor het probleem.
- Groei.
Die held, vaak denken we dan aan een prins (of een prinses, natuurlijk), een ridder, iemand die sterk, moedig en krachtig is. Iemand die anderen redt, een steun en toeverlaat is en alleen maar het juiste doet. Maar klopt dat wel? En is dit niet een beetje saai?
De held vs de schurk
Om met dat laatste te beginnen: dat is hartstikke saai! Vlak en eendimensionaal. Het is niet voor niets dat acteurs veel liever de schurk uit het verhaal spelen. Zo’n held, die doet altijd hetzelfde. Die is alleen maar goed. Terwijl de ‘bad guy’ iedere keer weer nieuwe ideeën heeft om zijn of haar zin te krijgen. Die toont initiatief, is creatief, terwijl de held daarop reageert. Een schurk bestaat uit meerdere lagen en meerdere dimensies. Net als wij.
Herkenning
Want laten we eerlijk zijn, wij zijn ook niet altijd op ons best. We hebben natuurlijk onze goede momenten, maar we komen wel eens te laat, vertellen wel eens een leugentje om bestwil of we hebben geen zin om de vuilniszak aan de straat te zetten. Natuurlijk zijn we dat niet vergeten, we hoopten gewoon dat die ander het niet in de gaten had.
Met een perfecte held kunnen we ons maar moeilijk identificeren. En dat is wel de bedoeling met storytelling. We willen de held begrijpen. Voelen dat we ergens hetzelfde zijn. Of in ieder geval hetzelfde hebben gemaakt. Als hij of zij die hobbel kan nemen, die draak kan verslaan, dat gecompliceerde probleem oplossen, dan kunnen wij dat ook. Ook al heeft die held zweetvoeten, een ochtendhumeur en heeft hij de wc-bril weer niet naar beneden gedaan. De mensheid heeft hij toch maar mooi gered. Dan is er voor ons ook nog hoop.
Hulp inroepen
En kunnen wij dat niet? Dan kunnen wij de held wel om hulp vragen. Want misschien hebben wij geen akelige heksen in onze omgeving, maar hebben we wel iemand nodig die onze keuken verbouwt. Die ons naar betere resultaten coacht. Of die geweldige teksten voor je schrijft. Voor dat laatste weet je natuurlijk wie je kunt inschakelen. 😉 Bel me of mail me, dan pak ik mijn zwaard en kom ik je helpen.
Op je gezicht
Vandaar dat je, als je met storytelling aan de slag gaat, best mag aangeven dat je niet alle wijsheid in pacht hebt. Dat je wel eens fouten maakt. Dat je je vergist. Want het gaat om die reis. De reis die de held meemaakt. Dat eind, dat ‘happily ever after’, dat kennen we wel. Dat is natuurlijk heel fijn, maar die reis, die is pas echt interessant. Al die keren dat je op de plaat bent gegaan en toch weer bent opgestaan. Waarover meer in een volgend blog.
Rafelrandje
Oh ja, en die uitspraak? Die ging over het rafelrandje dat aan de held moet zitten. Want wil zich nu identificeren met een saai en vlak personage? Ik bedoel maar.
Wil je meer weten over Storytelling en hoe je dit binnen jouw organisatie kunt inzetten? Stuur me een bericht en ik kom zo snel mogelijk bij je terug. Bellen kan ook: 06-24479384. Tot snel!
Pingback: Connecting the dots
Pingback: storytelling – de hobbel in de weg – Connecting the dots