
‘Stille aarde’ is het nieuwste boek van Dave Goulson. Insecten zijn essentieel voor het leven zoals wij dat kennen. Wereldwijd dalen hun aantallen snel en één ding is zeker: zonder insecten stort alles in. Ruim driekwart van onze belangrijkste voedselgewassen wordt bestoven door wilde insecten. En talloze dieren (die weer als voedsel dienen voor talloze andere dieren) zijn voor hun voedsel afhankelijk van insecten. Kortom: hun uitsterven heeft desastreuze gevolgen voor de hele voedselketen.
‘Stille aarde’ is een liefdesverklaring aan de insectenwereld, maar ook een opzwepend manifest voor een groenere planeet en een oproep tot ingrijpende verandering op elk niveau – in het overheidsbeleid, de landbouw, de industrie en in onze eigen huizen en tuinen. Hoewel de tijd dringt, is het nog niet te laat voor insectenpopulaties om te herstellen. We voelen ons misschien machteloos bij veel van de milieuproblemen die aan onze horizon opdoemen, maar Goulson laat in dit boek zien hoe we allemaal eenvoudige stappen kunnen zetten om insecten te helpen hun (en onze) vernietiging tegen te gaan.
Waarom is het zo belangrijk dat we de insecten niet laten uitsterven? Er zijn toch miljoenen soorten? En daar hebben er toch plenty van? Gaan we die missen? Waarom moeten we spinnen, wespen en muggen beschermen? We hebben er toch alleen maar last van? Dat legt Dave Goulson allemaal uit in ‘Stille Aarde’. Dat en nog veel meer, geloof me.
Details
Het duurde even voordat hommelliefhebber Goulson me te pakken had, want wat houdt de goede man van details. In iedere zin werd ik met de meest minutieuze details van de levens van beesten om de oren geslagen. En dat waren dan dieren met de meest bijzondere namen waar ik nog nooit van gehoord had.
Nog meer details
Voorbeeldje? Komtie. Heb jij wel eens een schuimbeestje in je tuin gezien, een schietmot of wellicht de grauwe klauwgier? Dat bedoel ik. Op iedere pagina, serieus, in iedere regel lees je hoe graag Goulson deze dieren wil beschermen. Hij is enorm begaan met ze begaan en supergepassioneerd. Waardoor ik toch door bleef lezen, want ik houd ook van details. En van de natuur. Gas op die lolly, dus. En met succes, beetje bij beetje begon ik me ook voor deze beestjes te bekommeren. Doettie goed, die Goulson.
4 redenen om van insecten te houden
Okay, Goulson legt dus uit waarom insecten zo belangrijk zijn. Ik doe mijn best om zijn woorden te reproduceren:
- Insecten bestuiven bloemen. Zonder bloemen geen eten voor den mensch. In theorie zouden wij mensen zelf onze bloemen kunnen bestuiven. Sterker nog, dat gebeurt al in bepaalde delen van de wereld. Omdat wij de beessies daaro hebben laten uitsterven. Niet wenselijk natuurlijk.
- Insecten worden door andere dieren gegeten. En die dieren worden weer door andere dieren gegeten en uiteindelijk eten wij tweebeners die dieren op. Een tweede reden waarom het niet handig is om insecten te laten uitsterven, willen wij als diersoort overleven.
- De bovenstaande redenen zijn natuurlijk best egoïstisch. Hebben dieren soms geen bestaansrecht als ze niet nuttig zijn voor ons? Inderdaad, zegt Dave Coulson, dat is nogal egocentrisch van ons. Dieren hoeven niet nuttig te zijn, ze mogen ook gewoon mooi en interessant etcetera zijn.
- Reden 3 stelt nog steeds de mens centraal. Waarom zou een dier of nuttig of voor ons vermaak op deze wereld zijn? Om ons te dienen, dus? Moeten wij daar altijd een waarde oordeel aan hangen? Nee, zegt Coulson. Wij mensen en dieren horen naast elkaar te bestaan. En als wij, de mensapen met duimen, een andere diersoort kunnen beschermen, dan horen we dat te doen. Omdat dat zo hoort. Compassie, weet je wel.
Mijn oordeel
Wat leer je allemaal van ‘Stille Aarde’? Nou, het bovenstaande dus. En heel veel meer. Zoals hoe we onze mooie Moeder Aarde in het verleden bijna om zeep hebben geholpen. Wat we nu nog steeds niet goed doen, want pakken we het nog steeds niet bar handig aan. Maar gelukkig vertelt Goulson ook wat we nog wel kunnen doen.
Kortom: altijd al meer willen weten over hele kleine diertjes, over de natuur en klimaatverandering? Lees dan dit boek. Het is beslist geen lichte kost, maar het is jouw tijd en energie zo waard. Goulson is zo gepassioneerd over die kruipende, prikkende en stekende ‘critters’ en dus over onze aarde en onze toekomst, daar moet je hem gewoon voor belonen. Door dit boek te kopen en te lezen. Echt waar. Doen, hoor! En stoppen met beestjes doodmaken. Dood aan de vliegenmepper.