
In ‘Nooit meer doen alsof’ leert hoogleraar Aukje Nauta je hoe je van schaamte je kracht maakt. Op basis van wetenschappelijk onderzoek laat ze de schoonheid van schaamte zien én hoe je de emotie kunt inzetten als wegwijzer naar wat je stiekem het liefste wil. Denk je schaamte om en durf je verlangens waar te maken.
Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met Brené Brown en sindsdien ben ik fan. Haar TedTalk vind ik fantastisch, net als haar boeken. Voor wie haar nog niet kent – Brené is een Amerikaanse wetenschapper op het gebied van schaamte en kwetsbaarheid. Haar TedTalks zijn miljoenen keren bekeken en ook haar social media posts en podcasts zijn razend populair.
Vandaar dat ik enthousiast reageerde toen ik van Aukje Nauta’s boek ‘Nooit meer doen alsof’ hoorde. De ondertitel is ‘Denk je schaamte om en maak het je kracht’ op de cover staat: ‘Wat zou je doen als schaamte geen rol speelt?’. Interessant!
Omdenken
Hoe moet je dat doen, dat omdenken? En hoe bereik je een schaamteloos bestaan? Nauta beschrijft 3 stappen:
- Erken je schaamte.
- Denk je schaamte om.
- Maak van schaamte je kracht.
‘Nooit meer doen alsof’ is een heel persoonlijk boek en daardoor leest het heel makkelijk weg. Ze beschrijft haar schaamte op het werk, hoe ze het idee heeft dat ze geen echte wetenschapper is. En ze vertelt over haar leven als single, een relatiestatus waar ze bepaald niet happy is. Ze legt het verschil uit tussen een schaamtevol en een schaamtevrij leven. Wat weer iets anders is dan een schaamteloos leven.
West vs East
Nauta vertelt dat wij, hier in het westen, nog best wat moeite hebben om met onze schaamte om te gaan. Ten eerste hebben we vaak geen idee waarover we ons schamen. Omdat we zo geconditioneerd zijn, want we houden niet van negatieve gedachtes. Praten over je schaamte betekent dat je je kwetsbaar moet opstellen. En dat is eng. In andere culturen is dat heel anders. Ik moet haar gelijk geven, ik moest ook lang nadenken voordat ik iets kon bedenken waarover ik me schaamde. Ja, natuurlijk zijn die dingen er wel, maar om het daar nu over te hebben? Nee toch? Zelfs niet met mezelf, zo bleek.
Relatiestatus: het is ingewikkeld
In ‘Nooit meer doen alsof’ schrijft Nauta ook over haar relatiestatus. Haar doel was om voor haar 50e getrouwd te zijn. Helaas. Er zijn verschillende partners geweest, ze heeft ook kinderen met een van die partners, maar tijdens het schrijven van het boek was ze single. Ongewenst. In het boek beschrijft ze hoe ze daar mee omgaat. Hoe ze zich daarbij voelt. En hoe ze haar schaamte daarover omdenkt en tot haar kracht maakt. Met best een bijzonder resultaat. Wat dat resultaat is? Dat mag je zelf lezen.
Hoera!
Aukje Nauta is het beslist gelukt, het omarmen van haar schaamte. Zij heeft haar schaamte zo omarmd en gekneed dat het haar kracht is geworden. Want tada: ze heeft er een boek over geschreven. Een boek dat enorm prettig wegleest, dat je aan het denken zet en waar je mee aan de slag wil. Heeft ze goed gedaan. Hoera dus voor kwetsbaarheid!
Maven Publishing, bedankt voor het recensie-exemplaar van ‘Nooit meer doen alsof’!