Recensie: Hoe je thuis de wereld kunt redden, een ding tegelijk – Tara Shine

Hoe je thuis de wereld kunt redden ballon confetti boek biologisch

Help mee en neem groenere beslissingen in je dagelijks leven. In deze prachtige gids geeft milieuwetenschapper Tara Shine ongeveer 100 voorbeelden van alledaagse dingen die je gemakkelijk kunt veranderen. Bij elk onderwerp geeft de auteur achtergrondinformatie, zodat je ook begrijpt waarom de voorgestelde veranderingen goed zijn. Van alternatieven voor flesjes vloeibare zeep en rietjes tot het vervangen van huishoudfolie en natte doekjes: alle suggesties zijn haalbaar, duurzaam en in veel gevallen besparen ze ook nog geld!

Tara Shine is beslist niet de eerste de beste in de wereld van ‘zero waste’ en ‘green living’ en dat is goed te merken in ‘Hoe je thuis de wereld kunt redden, een ding tegelijk’. Het boek is prima te lezen als beginnende wereldverbeteraar, het is helder en toegankelijk geschreven. Beslist niet belerend of met een vingertje, wel heel erg informatief. Wat ik leuk vind: het boek is per locatie ingedeeld. Alle opties om de wereld in je eigen keuken te redden vind je bij elkaar, net als de slaapkamer, woonkamer, tuin, etc. Maar dat niet alleen, trouwens. Ook onderwerpen die te maken hebben met feestjes, hobby’s en werk komen aan de orde.

Voor beginners en gevorderden

Het is ook een uitstekend boek en naslagwerk voor degenen die een of meerdere stappen verder willen gaan. Ms. Shine heeft me meerdere keren aan het denken gezet, heel prettig! Om een paar voorbeelden te geven: zo had ik me niet gerealiseerd dat een apparaat als de stofzuiger uit heel veel verschillende onderdelen bestaan. Hartstikke logisch natuurlijk, maar goed. En zo’n ding moet dan ook in stukken gerecycled worden. Hmm… Niet echt geweldig voor het milieu. Je zou, als je geen vloerbedekking hebt, je vloer kunnen bezemen. Scheelt ook weer energie. En je verbrandt tegelijkertijd weer wat calorieën, ook niet verkeerd.

Oh jee

Ook heel slecht voor het milieu: glitter! Net als lijm, stickers en waskrijt trouwens. Waarom is glitter zo slecht? Het is (meestal) gemaakt van meerlagige vellen plastic, kleurstof en een glimmend materiaal zoals aluminium, titaniumdioxide of ijzeroxide. Iew. Het is een microplastic en wordt weggespoeld door de gootsteen en, vanwege het formaat, kan het makkelijk door waterzuiveringsinstallaties passeren en in het milieu terechtkomen, waar het een gevaar vormt voor dieren.

En al die boeken dan?

En dan over boeken, want ja… Niet fijn voor de bomen natuurlijk, al die miljoenen (miljarden?) boeken die ieder jaar geproduceerd worden. Je zou natuurlijk voor een e-reader kunnen gaan, maar dat is eigenlijk pas interessant (milieutechnisch dus) als je per jaar meer dan honderd nieuwe boeken koopt. Dat is omdat het produceren van e-readers evenveel energie en water in gebruikt neemt als de productie van ongeveer honderd boeken. Qua papieren boeken zijn de bieb en de Little Free Libraries de meest milieuvriendelijke opties. De laatste vooral als je ook boeken doneert. Boeken die echt niemand meer wil lezen, zoals die encyclopedie van ergens in de vorige eeuw, kunnen beter bij het oud papier.

Aanrader

Ik vind het boek van Tara Shine een echte aanrader. Je kunt natuurlijk alleen voor de tips gaan (en dat zijn er dus bijna honderd!) of je kunt voor de tips gaan met de achtergrondinformatie. Het is milieuvriendelijk geproduceerd, dat kon natuurlijk niet anders. Na het lezen zie je gegarandeerd overal mogelijkheden om aan de slag te gaan. Dat kun je positief zien, want hey, geweldig om een impact te kunnen maken! Aan de andere kant: wat doen we met z’n allen het milieu aan… Eerlijk gezegd werd ik lang niet altijd vrolijk van ‘Hoe je thuis de wereld kunt redden’. Of misschien beter gezegd, van de wereld om ons heen. Maar ja, het is wel duidelijk: We moeten aan de slag. En dat kan dus heel goed met het boek van Tara Shine.

Mijn eigen acties

Mocht iemand zich afvragen waar ik mee aan de slag ga: ik heb me voorgenomen om zo min mogelijk nieuwe dingen te kopen. Zo kreeg de boyfriend afgelopen weekend een vlieger a 3.50 Euro bij de kringloop. Voor een asiel in Macedonië nam ik een hondenjasje mee, voor in de winter. Een tijd terug kocht ik hemdjes van bamboe. Een miskoop, want ze kropen enorm op, zelfs een maat die me eigenlijk te groot is. Die gaan dus naar de kringloop en voor mezelf heb ik op Marktplaats andere besteld. Helaas niet van bamboe, maar wel tweedehands. En ik ben op zoek naar servetten. Om de papieren servetten te vervangen. En ik gebruik tegenwoordig veel vaker mijn bezem in plaats van de stofzuiger. Want er verhaart hier iemand, toch… En verder heb ik nog zo’n 97 tips om door te werken… 😉 Wish me luck people!

Oh, en, als je nu denkt, mijn top tip staat er vast niet bij: geef ‘m vooral door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *