Recensie – Handboek voor Mindere Dagen

In ‘Handboek voor mindere dagen’ vertelt de hoofdredacteur van Happinez, Eveline Helmink, wat zij doet op dagen dat alles tegenzit. De dagen die gewoon stom zijn, zijn juist de dagen die je het meeste over jezelf leren. Het is de les der lessen: het accepteren van en meebewegen met het leven zoals het is. ‘Handboek voor mindere dagen’ biedt relativering, troost en lichtvoetigheid, en vertaalt grote concepten over gelukkig leven naar de realiteit van alledag. Eveline Helmink deelt shortcuts naar een lichter leven. Want soms vraagt een mindere dag om niets meer dan een pluizig troostvest, een warme douche of een flink eind lopen.

Op pad

In de trein naar Berlijn las ik ‘Handboek voor mindere dagen’. En dat was fijn! Want hoewel ik het reizen met de trein fantastisch vond en ‘no way’ dat ik ooit nog in de tweede klas van de trein plaatsneem, toch was de reis af en toe best ‘aufregend’. Een medepassagier die luidkeels zijn neus aan het ophalen was, iemand anders die echt ieder object dat ze in haar tas had luid krakend uit haar tas haalde en er daarna weer inpropte. En dan de coronaregels. Die we van te voren toch echt bestudeerd hadden, maar die net iets anders bleken te zijn dan we dachten. Liep allemaal los hoor, maar onbezorgd reizen? Nope.

Tips & Tricks

En dus kwam ‘Handboek voor mindere dagen’ uitstekend van pas. Helmink’s boek staat vol met voorbeelden en verhalen, onder andere uit het leven van de schrijfster zelf en dat is heel prettig. Want hoe fijn is het om te lezen dat het leven bij een ander ook niet altijd driewerf hoera en hang de vlag maar uit is? Toch? En leuk hoor, om allerlei tips & tricks te krijgen, maar dan graag van iemand die ook gepokt en gemazeld is door het leven. Astublieft en dankuwel.

Even concreet

Wat kun je van ‘Handboek voor mindere dagen’ verwachten? Feelgood dus, want het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar hey, je bent gelukkig niet de enige. Tips om met de mindere dagen of laten we zeggen, periodes, om te gaan. Want laten we eerlijk zijn, als een rotgevoel maar een dag duurt, dan hebben we best wel mazzel. En dan geen tips om er keihard tegenin te gaan, dat rotgevoel, maar juist advies om er met zachtheid en mildheid naar te kijken. En naar jezelf dus.

Yay or nay?

Duidelijk: yay. Het is natuurlijk niet zo dat als je ‘Handboek voor mindere dagen’ leest, al je kopzorgen meteen spontaan verdwijnen. Helaas. Maar dat iemand tegen je zegt dat jij okay bent, dat het inderdaad een rotsituatie is en dat ze begrijpt dat je het liefst de hele winter onder je dekbed verdwijnt, dat is gewoon fijn. En dat doet Eveline Helmink dus. Helmink schrijft prettig, de opmaak is prachtig, wat wil een mens nog meer? Onder de kerstboom leggen, dat boek, zou ik zeggen. Want ik heb zo’n gevoel dat we best nog wel wat mindere dagen kunnen verwachten de aankomende tijd.  Gratis tip van ondergetekende. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *