Recensie: Dog.Eat.Plant – Lisette Kreischer

Dé wetenschappelijk onderbouwde gids om je hond veilig en liefdevol naar een plantaardig dieet te laten overschakelen. Laat je door Dog.Eat.Plant. inspireren tot een diervriendelijk dieet voor je trouwe viervoeter. Op dit moment heeft de hondenvoer industrie een substantiële impact op ons klimaat. En is verantwoordelijk voor veel dierenleed. Dat kan echt anders! Dog.Eat.Plant. helpt je om je hond de voeding te geven die lekker, gezond én diervriendelijk is, op basis van het nieuwste wetenschappelijke onderzoek. Vegan auteur Lisette Kreischer schreef samen met expert Rick Scholtes een boek dat een duidelijk overzicht geeft van wat jouw hond nodig heeft op gebied van voedingsstoffen en biedt 10 lekkere recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Hiervoor riepen ze de hulp in van (inter)nationale wetenschappers, dierenartsen en specialisten.

Stoppen met je hond vlees te geven? Dat kan toch niet? Zelf eet ik al ruim 15 jaar vegetarisch. En toch heb ik nooit echt overwogen mijn honden plantaardig voer te geven. Want ze zijn carnivoren, ze stammen immers van wolven af. En ze vinden het lekker. Zielig, om het ze dan te ontzeggen. Of niet?

Zielig

Nou… over dat zielig hebben we het zo meteen. Honden zijn geen carnivoren, maar omnivoren. Ze eten dus alles. Ja, vlees, maar ook groentes. Ze stammen weliswaar af van wolven, maar dat betekent niet automatisch dat ze vlees nodig hebben in hun dieet. En als ik naar mijn honden kijk, die bijna mijn vingers eraf bijten om hun komkommer en appel in ontvangst te nemen, dan vinden ze dat net zo lekker als hun brokken. Die dus nog wel uit dierlijke producten bestaan.  

Zielig, om je huisdier iets te ontnemen wat hij of zij zo lekker vindt? Tja. Zullen we het hebben over al die dieren die elke dag hun leven verliezen in de bio-industrie? Vele, vele malen eerder dan wanneer ze hun volledige leven hadden kunnen leiden? En hoe ze dat leven doorbrengen? Op manieren die niet natuurlijk zijn, zoals de kraamkooien waarin zeugen geklemd worden? Zodat ze niet op hun biggen rollen en ze zo doden?

Of de biggen van wie de staart geamputeerd wordt? Even tussendoor, bij honden doen we dat al bijna 25 jaar niet meer. Want dat was onnodig. Biggen vervelen zich zo dat ze zich op hun broers en zussen gaan uitleven. Dat uit zich in het bijten van elkaars staart. Waarom vervelen die biggen zich zo? Omdat hun huisvesting hen niet stimuleert. Er zitten zenuwen in de staart, waardoor varkens hun hele leven pijn aan dat stompje houden.

Fikkie

En nog even over dat ontzeggen: we leggen onze huisdieren al op zoveel vlakken onze wil op. Ze moeten mee in ons ritme, wij bepalen wanneer ze slapen, hoe lang we met ze wandelen en waar.  Misschien trekken we ze lollige jasjes aan. Ze worden regelmatig geënt of getiterd en om onnodig lijden aan het eind van hun leven te voorkomen, helpen we ze om naar de regenboogbrug te gaan. Als je daarin gelooft. En als het om eten gaat, geven we ze brokken, natvoer of misschien wel BARF. Vers vlees dus. Ik bedoel maar, hoezo leggen we onze honden onze wil op?

Impact

Lisette Kreischer legt in Dog.Eat.Plant duidelijk uit wat de impact van onze harige vrienden is op het milieu en hoeveel dieren er doodgaan zodat bijvoorbeeld een rottweiler z’n dagelijkse portie brokken naar binnen kan werken. Mocht je trouwens denken dat honden slachtafval eten en dat het daarom niet zo erg is: dat klopt niet. Kreischer weerlegt een flink aantal theorieën. Daarvoor heeft ze de hulp ingeroepen van meerdere experts. Mocht iemand twijfelen aan de inzichten in Dog.Eat.Plant.

Okay, en nu?

Na het lezen van Dog.Eat.Plant zijn we meteen aan het werk gegaan. Want we hadden een feestje, we vierden Stella’s Gotcha Day! De perfecte gelegenheid om pupcakes te maken. Super om te doen en de dames viervoeters vonden ze heerlijk. Dog.Eat.Plant bevat meerdere gerechten voor als je iets te vieren hebt, zoals de pupcakes. Wij gaan wel nog oefenen, want onze creaties zagen er net iets minder mooi uit dan die uit het boek. Oeps. Als je je hond dagelijks wil verwennen met vegan voer, dat kan ook. Ook daarvoor staan gerechten in het boek.

Dog.Eat.Plant heeft mij niet alleen aan het werk gezet, maar ook aan het denken. Want ik wist natuurlijk wel dat mijn lieftallige viervoeter vlees eet. Maar de impact daarvan… Daar had ik nog nooit echt bij stil gestaan. Ik ben nu in gesprek met mijn dierenarts over veganistische hondenbrokken. Ik heb al proefzakjes voor de dames besteld, eens kijken wat ze daarvan vinden. Ik heb zo’n vermoeden dat ze ze heerlijk zullen vinden. Bij het plaatselijke tuincentrum vonden we laatst veganistische botjes kauworen. U weet wel, wat normaal van een varken is, zeg maar. Die hebben we meegenomen voor de dames en: groot succes! Kortom: wij gaan hiermee verder aan de slag.

Lisette Kreischer, heel erg bedankt voor het recensie-exemplaar van Dog.Eat.Plant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *