Niksen, de Dutch art of luieren – mijn recensie

Niksen boek Olga Mecking Mirjam van Elst post PostNL

Niksen – de kunst van het nietsdoen – is moeilijker dan het klinkt. Maar wist je dat Nederland er juist een perfect land voor is? Olga Mecking laat zien hoe we meer kunnen luieren en dat nu even niets doen ons creatiever en gelukkiger maakt. Ontdek via tips, anekdotes en meningen van experts hoe bevrijdend het kan zijn om wat vaker te niksen.

Onlangs realiseerde ik me dat ik best veel van mezelf moet. De hond uitlaten, hardlopen, minimaal 10 pagina’s per dag in een klassieker lezen, ook nog eens 10 pagina’s van een recensie-exemplaar, solliciteren natuurlijk, meedoen aan toffe challenges om mezelf uit m’n comfortzone te jagen, het huis poetsen en allerlei andere dingen waar ik nu zo gauw niet op kan komen. Globale pandemie of niet. Gelukkig viel het boek ‘Niksen’ van Olga Mecking toen op de mat. Precies op tijd!

Want al die dingen begonnen toch best als een keurslijf aan te voelen. En ik merkte dat ik al mijn klussen eerst deed, om er maar vanaf te zijn, terwijl mijn creatieve uitdagingen (zoals het prentenboek over Anne dat ik wil tekenen en schrijven) bleven liggen. Net als mijn ontspanning. De boeken die ik voor de lol wilde lezen liet ik tot ’s avonds liggen. Zodat ik daarmee lekker in de tuin kon gaan zitten. Dat dachten de buren ook… Maar dan met bbq en harde muziek. Waardoor ik toch weer binnen zat. En Netflix maar weer aanslingerde. En uiteindelijk wel moe, maar niet voldaan naar bed ging. Op naar weer een dag vol klussen.

Wat is niksen?

Een van de interpretaties van niksen is: ‘een niet-doelgerichte activiteit, hoe kortstondig ook, tussen andere activiteiten door, waar en wanneer je er maar mee kunt wegkomen’. Duidelijk zo? Misschien is het makkelijker als je nagaat wat niksen niet is.

Wat is niksen niet?

Niksen is dus geen werk. Ook nadenken over je werk of voor je werk is niet niksen. Door je tijdlijn scrollen, Netflixen en lezen: geen niksen. Sporten ook niet. Zit je op de bank en denk je na over het eten van vanavond en de planning van aankomende week? Geen niksen. Niksen is ook geen mindfulness. Mindfulness en mediteren zijn namelijk best wel een klus. En niksen is ook geen verveling of luiheid. Uitstelgedrag? Niet niksen. Snappen we ‘m?

Mecking legt in haar boek uit waarom niksen zo goed voor ons is. Oftewel, waarom onze 24uurseconomie met alle apparaten die altijd aan staan niet goed voor ons is. Dat we het veel drukker hebben dan we in de gaten hebben en dat het belangrijk is dat wij onszelf weer opladen. Met niksen dus. Dat we creatiever zijn en beter in ons vel zitten als we niet altijd bereikbaar zijn en aan staan. Dat doet Mecking trouwens niet in haar eentje, ze heeft meerdere experts om bijdragen gevraagd, waaronder Gretchen Rubin van ‘The Happiness Project’.

Hoe kun je niksen?

Mijn persoonlijke favoriet is tijdens een wandeling op een bankje zitten en gewoon even luisteren. Naar de vogels, de wind of het beekje dat daar stroomt. Niet meteen doorlopen om de spreekwoordelijke bus te halen en ook niet mijn telefoon checken. Die appjes en andere notificaties wachten wel. Maar ook als je bijvoorbeeld op die bus staat te wachten, naar andere mensen kijken. Naar hun gesprekken luisteren. En dus niet je tijdlijn in de gaten houden. Even hier en nu mensen. Laatste voorbeeld: ga in een café zitten, bestel iets heel erg lekkers en geniet daar mateloos van. Geen foto van maken, niet op IG zetten, gewoon eten, drinken en genieten. Een feestje voor jou alleen. Niet delen. En oh ja! Tijd voor maken, voor dat niksen. Inplannen. In je agenda zetten. Mama is er even niet. Mama is aan het niksen. Doei.

Wat vind ik van niksen?

Ik moest er even aan wennen, dat een buitenstaander* (sorry Olga) een mening had over een begrip uit mijn eigen cultuur. En dat er een heel boek gewijd is aan gewoon niks doen. Maar het is wel verfrissend! Moeten we met z’n allen meer niksen? Jazeker, daar ben ik van overtuigd. Zou ik het boek Niksen aanraden? Dat ligt aan de doelgroep. Aan buitenlandse vrienden en collega’s zeker. ‘Niksen’ is een leuke introductie tot onze cultuur en onze gewoontes, vlot en toegankelijk geschreven. Aan Nederlanders wellicht wat minder snel. Dan zou ik voor een boek over mindfulness gaan. Denk ik.

*In april las ik heel toevallig meerdere boeken die gingen over buitenstaanders. Vond ik wel toepasselijk in corona-tijd. En dat waren nog mooie boeken ook! Als je nu naar mijn YouTube-kanaal gaat (even op Mirjam van Elst zoeken), dan kun je zien welke dat zijn. Of je klikt hier. Enjoy!

Niksen, De Dutch Art of Luieren is geschreven door Olga Mecking en uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Bedankt voor het recensie-exemplaar Kosmos!

Niksen Olga Mecking Mirjam van Elst Kosmos Uitgevers bulldog mops

3 gedachten over “Niksen, de Dutch art of luieren – mijn recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *