Minimalisme en opruimen enzo

20200115_124205Een tijd terug merkte ik dat ik thuis niet zo lekker in m’n vel zat. En ik was heel veel thuis. Niet zo handig dus. Ik kon m’n draai niet meer vinden, mijn huis voelde niet meer zo prettig als voorheen. En dat terwijl ik een echte huismus ben. Hartstikke leuk hoor, ergens anders zijn (reizen vind ik niks aan, het is dat het soms ‘mot’), maar thuiskomen… Dat is pas fijn.

Ik ging dus maar weer eens opruimen. En daar werd ik nog ongelukkiger van (nou ja, niet dat ik van een hoog gebouw wilde afspringen of iets dergelijks), maar het leek wel alsof ik daardoor al de tekortkomingen van mijn geliefde huisje nog beter zag. Zucht. Dus ging ik dingen wegdoen en niet alleen de dingen op hun juiste plekje leggen. Nadenken, wat wilde ik nog wel hebben en wat niet meer.

Meditatief

Dat werkte dus wel. Mediteren, dat wil nog niet zo hard lukken (oeps – vandaag nog niet gedaan), maar dat ‘declutteren’, dat gaat als een tierelier. Scheelt waarschijnlijk ook dat ik bijhoud hoeveel er iedere dag weggaat. Net als vroeger, een krul in je schrift van de juf. En bij 10 krullen een sticker. Deze maand heb ik al meer dan 100 dingen weggedaan. Yay!

Weg ermee

Ik heb van alles op Marktplaats gezet (kom vooral kijken) en dat loopt best redelijk, ik heb veel spullen van Anne naar asiels en andere goede doelen gebracht en ik heb oud ijzer is aan de straat gezet. Dat werkt perfect, briefje met ‘Gratis’ erop en binnen een paar minuten is het spul foetsie. Oude electrische apparaten gaan natuurlijk naar Wecycle. En tot nu is het me gelukt om iedere keer dat ik naar een kringloop ga, een zak met oude spullen af te geven.

De kringloop?

Ja, toch wel. Want hoewel ik er niet meer als tijdverdrijf naar toe wil, is het toch handig om daar eerst naartoe te gaan voordat je naar de bouwmarkt / Action / Blokker rent. Zo kocht ik er laatst de boeken op de foto. Ja, die waren natuurlijk niet nodig. Maar echt, ik vraag me oprecht af waarom iemand nog iets nieuw wil kopen, want wat ligt er toch veel in de kringlopen. En nuttig en van goede kwaliteit en voor redelijke prijzen. Meestal dan. Nu nog de niet zo nodige aankopen vermijden. 🙂

Dit is een goede gids

Zo kocht ik laatst dit boek van Marieke Eyskoot bij de kringloop in Oss. Wat volgens een kenner de duurste kringloop van Nederland is. We kwamen de beste man in de kringloop in Cuijk tegen en hij wist ons te vertellen waar je het goedkoopst de boodschappen kunt doen. Antwoord: bij de Jumbo in Boxmeer. En ook waar je het beste cd’s en lp’s kunt kopen. Luistert iemand nog naar cd’s? Helaas was meneer zo’n spraakwaterval dat we het alweer vergeten zijn. Beetje jammer.

Maar goed! Dankzij deze gids realiseerde ik me weer dat het allemaal best wel wat minder mag. En beter. Beter voor mezelf zorgen, mijn huis en het milieu. Sindsdien ben ik meer gaan eten. Meer? Jep, want ik merkte dat ik best vroeg al trek had. En als ik trek heb, ben ik niet bepaald gezellig. Ook is avondeten om 5 uur toch best wel een tegenstelling, zeg maar. Dus een stuk fruit om een uur of 11 en nog een om 4 uur en dat lijkt tot nu toe te werken. Minder spullen in huis, minder impulsaankopen, meer overzicht.

Dat gezegd hebbende… Laatst kocht ik bij de kringloop (daar istie weer!) een Japans mes, voor *vreugdedansje* 50 cent. Hartstikke bot natuurlijk, dus ging ik hartstikke duurzaam met al mijn andere messen naar de winkel om ze te laten slijpen. Messen in een tasje, ik was heel blij dat de politie me die dag niet besloot aan te houden. Omdat we toch in Cuijk waren, huppelden we ook even de Xenos binnen. Waar de spiegel hing die ik al heel lang mooi vond. En die nu dus hier aan de muur hangt. Net als de supergave klok die ik met Kerst kreeg, die ik al jaren helemaal geweldig vind. Heel leeg is het hier dus niet en dat vind ik helemaal prima.

Klaar?

Nee hoor. Nog lang niet. Op dit moment ben ik een koffer met oude kaarten, brieven en ander papierwerk aan het uitzoeken. Geen idee waarom ik het niet allemaal in 1 keer bij het oud papier gooi, want ik kijk er nooit meer naar. En toch doe ik het, het uitzoeken. Houd me van de straat, zullen we maar zeggen. 🙂

En, zijn jullie goed bezig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *