Minimalisme – 2 Euro per dag besparen

Jaren geleden vloog het geld hier altijd de deur uit. Net als Loesje hield ik een flink stuk maand over nadat het geld op was. Vreemd, vond ik, want zulke rare dingen deed ik toch niet. Ik kocht niet minder dan vrienden en collega’s en ik had best een leuk salaris.

Money, money, money…

Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik echt actie moest ondernemen als ik niet langer rood wilde staan. Alleen maar hopen dat het ooit een keer goed zou komen, dat werkte niet. Ik begon mijn huis op te ruimen. Ik had zoveel spullen waar ik niets mee deed. Die gingen weg. Tegelijkertijd kocht ik veel minder nieuwe spullen, want waarom je huis opruimen om het toch weer te vullen met van alles en nog wat?

Dankzij deze opruimactie kreeg ik een veel prettiger huis en een lagere hypotheek. Ik loste mijn studieschuld af en ik stond niet meer rood. Heel erg prettig! Als ik iets wilde hebben, dan wist ik dat het kon betalen. Het fijne was dat ik veel minder wilde.

Minimalisme

Het minimalisme is een manier van leven geworden waar ik me goed bij voel. Maar… Af en toe en soms wel vaker dan dat gaat het koopbeest toch weer los. Nooit meer zo erg als die jaren geleden, maar wel zo dat ik baal. En niet eens zozeer van het geld dat uitgegeven is, maar van de tijd. De tijd die ik in webshops doorgebracht heb of op Google, op zoek naar iets wat ik niet nodig had. Zo jammer.

Daarom deed ik afgelopen september mee aan de challenge van Gierige Gerda op Instagram. Het was de bedoeling dat je iedere dag 2 Euro zou sparen en nog eens 2 Euro zou besparen. Nu leek me dat sparen appeltje eitje, want hoe moeilijk is het om iedere dag een klein bedrag in een apart potje te doen? Moet je dat alleen wel in je portemonnee hebben… 😉

Minder uitgeven

Het besparen leek me lastiger. Je moest onnodige dingen laten liggen (niet nodig, niet nodig, niet nodig) en je wat luxe ontzeggen, zoals een kopje koffie tijdens het sjoppen. Maar ik ga bijna nooit winkelen, dus hoe zou ik dat dan moeten doen? Nou… Dat bleek dus een stuk makkelijker dan ik dacht. Ik bleek stiekem meer geldverslindende gewoontes te hebben dan ik me realiseerde.

De maand begon meteen goed, met een blaasontsteking. Tijdens het weekend, altijd fijn. Ik belde de dichtstbijzijnde huisartsenpost, in Nijmegen want ik wilde een antibioticakuur. En die kreeg ik niet. Er was weer een nieuw protocol, eerst een paar dagen flink veel drinken en als het dan echt niet over was, kon ik de week erop naar mijn eigen huisarts. Ik was niet blij, maar dankzij het nieuwe protocol spaarde ik wel ruim 4 Euro uit. Want zoveel zou ik aan benzine uitgegeven hebben. En een uur reistijd.

Door de blaasontsteking kon ik ook niet naar de sauna. Daar had ik nog een bon voor, dus gratis entree! Alleen is gratis natuurlijk nooit helemaal voor niks. Want die auto rijdt niet voor niets naar dat wellness resort. En iets lekkers te eten of te drinken is ook wel fijn. Hoort bij de beleving! Een dagje me time! Dat werd dus me-time op de bank. Wel gratis. 😉

Een paar dagen later had Miss Anne vitamines nodig. Tot mijn verbazing was mijn plaatselijke drogist goedkoper dan de webshop van de grote keten waar ik ze eigenlijk had willen kopen. Dat kwam mooi uit! En dat was niet het enige voordeel. Met mijn aankoop steunde ik een lokale ondernemer en was ik goed voor mijn lijf en het milieu, want ik wandelde naar de winkel.

Hey big spender!

Door deze challenge realiseerde ik me weer dat ik stiekem best vaak op het wereldwijdeweb zit. Niet dat ik altijd iets koop, maar ik spendeer wel veel tijd in de digitale wereld. Zo zag ik hele gave sneakers op social media voorbijkomen. En niet duur! Voor het gemak vergat ik even dat ik nog 5 paar prima sneakers in de kast heb staan.

Ik wilde ook weer een trui, voor op vakantie. Want tijdens al mijn opruimrondes zijn de meeste truien naar de kringloop gegaan. De enige die ik nog heb is een ‘ugly Christmas sweater’ en daar vond ik het toch net iets te vroeg voor. Na lang zoeken en reviews lezen op diverse sites deed ik het uiteindelijk toch niet. Want ik vond een andere trui. Voor nop! En die schoenen? Ook niet gekocht. Want niet nodig. Ik had schoenen aan die minder mooi waren maar wel zalig zaten. Dit was de eerste vakantie waarop ik geen pijn aan mijn voeten had!

Alleen maar besparen?

Nee hoor! Ik zat heus niet de hele maand zielig en alleen op de bank zat, geld uit te sparen. Ik ben er een aantal keren op uit geweest, heel bewust. En ik genoot ervan! Waarschijnlijk meer dan anderes.  Zo zat ik na een boswandeling op het terras met een cappuccino. Met havermelk in plaats van koemelk en die was me toch lekker!

Voor de bruiloft in Amerika (waar we in oktober naartoe gingen) kocht ik een broche om mijn outfit af te maken. Via Marktplaats. Van Dior. Oh lala! Nu was die broche een stuk duurder dan de bedoeling was, maar ik vond hem zo mooi en hij past bij zoveel outfits… En daarbij, ik had (in theorie) geld over, want ik had een paar schoenen niet gekocht.

Nog meer schoenen?

Ja, alweer een paar schoenen. Ik had bedacht dat ik comfortabele schoenen wilde, zodat ik daar makkelijk een dag op kon lopen. En dansen! Die moesten ook nog vegan zijn, in het kader van diervriendelijkheid en duurzaamheid. Maar! Vorig jaar kocht ik een paar schattige muiltjes bij de kringloop. Ze bleken super bij mijn retro-achtige jurk te staan, dus weer een aankoop die niet doorging. In plaats daarvan kocht ik dus de broche waar ik hopelijk heel lang plezier van zal hebben. En anders verpats ik ‘m wel weer via Marktplaats.

Uiteindelijk ging ik toch naar de sauna. Mijn gratis kaartje was natuurlijk niet echt gratis, want we hadden ooit 3 kaartjes voor een klein prijsje aangeschaft. Maar als je er maar 2 gebruikt… Ik smeerde thuis een paar boterhammen en nam een dopper mee, zodat ik makkelijk water kon pakken bij de sauna. Uiteindelijk nam ik 1 drankje, thrifty!

Marktplaats

Miss Anne had een truitje nodig. Door alle gezondheidstrubbels is ze flink afgevallen en nu dat de herfst ingetreden is, is een truitje wel zo comfortabel. Voorheen zou ik iets op een reguliere site hebben gekocht, nu keek ik op Marktplaats. En wat bleek? Voor nog geen 4 Euro (ex verzendkosten natuurlijk) vond ik een lief truitje. Dat zou normaal zeker 15 Euro hebben gekost. Truitje past perfect, Anne is er blij mee en ik dus ook. Marktplaats is my friend!

Kortom

Het was een enerverende maand. Ik ben blij dat ik meegedaan heb, want ik werd me steeds meer bewust van mijn uitgavepatroon en nog meer, van mijn gedachtepatronen. Wat spendeer ik veel tijd aan dingen die ik niet nodig heb. Aan dingen die er niet toe doen. En wat is waardevoller dan mijn tijd?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *