Ketenverantwoordelijkheid, wat is dat?

Mirjam van Elst – duurzame & dierzame communicatie

Ketenverantwoordelijkheid. Een begrip waar ik me steeds meer mee bezighoud. Of in ieder geval, waar ik steeds meer over nadenk.

Wat is het precies?

Jij bent als individu, maar ook als bedrijf natuurlijk niet alleen op deze wereld. We staan allemaal met elkaar in verbinding. Onze acties hebben impact op het leven van anderen.

Wat concreter:

Stel: je koopt een paar sokken. Dat kun je natuurlijk doen bij de eerste de winkel die je tegenkomt. Bij een grote keten of bij het zaakje van die kleine ondernemer bij jou om de hoek. Misschien wil je wel perse sokken van de andere kant van de wereld. Kan allemaal.

Onderzoek

Doe je dan research naar die verkopers? Weet je waar zij hun materialen vandaan halen? Wie jouw sokken daadwerkelijk gemaakt heeft? Zijn die sokken van wol? Hoe zijn dan de schapen behandeld van wie die wol afkomstig is?
 
Voor bedrijven geldt natuurlijk hetzelfde. Waar zijn jouw grondstoffen gemaakt? Is daar kinderarbeid bij betrokken? Slavernij? Hoe schoon wordt er gewerkt bij die bedrijven? Hoe gaan ze om met hun uitstoot?

Jouw zaken

Want het is natuurlijk fantastisch dat jij je zaakjes prima in orde hebt. Er even vanuit gaande dat dat het geval is. Maar ook met andere ketens in de ketting horen we rekening te houden. Weten hoe het allemaal precies zit. En daar actie op ondernemen.

Overdreven?

Een beetje overdreven allemaal? Nee. Ketenverantwoordelijk nemen is gewoon onze morele verplichting. En dat niet alleen, jouw klanten, oftewel de volgende keten, gaan erom vragen. Als ze het nog niet doen. Toch wel erg handig om dan de boel op te orde te hebben.

Dus: wil je hiermee aan de slag? En er goed en duurzaam over communiceren? Neem dan contact met me op. Je kunt me een bericht sturen of op mirjam@mirjamvanelst.com. Dan maken we een afspraak. Ik spreek je graag!