DUURZAAMHEID, 7 TIPS. NICE AND EASY.

Er staat een lichtblauw kasje op een tafeltje tegen de buitenmuur van een huis. De zon schijnt op de foto. Het kastje heeft 2 deurtjes met glas erin. In het kastje staan en liggen boeken.

7 tips die jij makkelijk in je dagelijkse leven kunt uitvoeren. Scheelt een berg, kost een klein beetje moeite. Zoiets.

Ik zal het zelf maar meteen zeggen: ik weet het, veel van de tips die ik je hieronder ga geven om duurzamer te leven, maken misschien niet veel verschil. Niet op die gigantisch grote berg afval die we met z’n allen wegfl*kkeren. Plastic soep idem dito. Nog meer rampscenario’s? Kom maar door.

Maar… Als we vinden dat het echt niet zo verder kan (en dat vinden we!), dan moeten we toch iets. Daarom vind je hieronder 7 tips om jouw impact op onze mooie Moeder Aarde te vergroten. Die heel weinig moeite gaan kosten. Beloofd. Hoe tof is dat? Dat dacht ik. Komen ze:

1. Combineren

Laatst kocht ik de allerlekkerste muesli allertijden. Echt waar. Bij een molen, lekker authentiek. En ook nog eens biologisch en lokaal. Ik was zo goed bezig. Moest er wel even voor rijden, maar goed, ik was toch in de buurt. Ik kocht maar een pak, niet zo handig, want dat was natuurlijk zo op. En door jeweetwelwie is de molen dicht. Gelukkig bezorgen ze wel, dus vroeg ik een vriendin en plaatsgenoot of zij ook iets wilde. Ja hoor! Kortom: ik heb 1 ritje, en dus CO2-uitstoot, bespaard door 2 bestellingen te combineren.

2. Koop tweedehands

Er zijn zoveel spullen! Alles wat je je maar kunt bedenken is er al. Als jij iets tweedehands koopt, hoeft het niet meer geproduceerd te worden. En dat is fijn, want juist de productie zorgt voor CO2-uitstoot. Voordat ik iets aanschaf, kijk ik eerst op Marktplaats of ik het daar kan vinden. Zo heb ik nu een tweedehands theezeef, een blouse en een paar vegan gympen gescoord. En eerlijk is eerlijk: ook nog eens voor fijne prijsjes. En die kun je dan ook weer door een duurzame aanbieder laten bezorgen.

3. Ruilen

Ooit, lang geleden, kocht ik ieder boek dat me aansprak. Bijna iedere week fietste ik wel naar de winkel. De boekverkoper legde nog net de rode loper niet voor me uit, zeg maar. En ik bewaarde ieder boek. Daar ben ik mee gestopt. Boeken die ik uit heb, gaan naar vriendinnen, goede doelen of ik verkoop ze. Alleen de hele mooie mogen blijven. En: ik leg er regelmatig in van die geweldige kastjes. Minibiebs dus. Andersom krijg ik ook regelmatig stapels met boeken. Of ik vis ze uit een Little Free Library. Ik houd wel van een ruileconomie. 😊

4. Doe research

Heb je een hekel aan wapens? Rare vraag? Toch zijn er nog veel banken die investeren in de wapenindustrie. Vind je inclusiviteit belangrijk? Er zijn nog steeds banken en verzekeringen waar dit niet hoog op de kaart staat. Kan echt niet meer, toch? Laat met je portemonnee zien wat jouw normen en waarden zijn. En stap over als je je ook te pletter schrikt op deze site: https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer. Oh ja, nog zo’n grote service provider: je pensioenfonds.

5. Laat van je horen

Ook hier stopt regelmatig een busje voor de deur. Hondenvoer bestel ik bijvoorbeeld altijd online. Wordt door mijn gezellige postbezorger altijd in de gang gezet, heel fijn. Maar… de leverancier gebruikte altijd te grote dozen. De ruimte die overbleef werd opgevuld met plastic. Stom! Tegenwoordig vraag ik de leverancier of ze zo min mogelijk plastic willen gebruiken. Met sommige leveranciers komt daar ook nog een leuk gesprek uit voort. Nice!

6. Koop duurzaam

Het meest duurzame cadeau is natuurlijk geen cadeau. Maar ja, blijkbaar vinden vrienden en familie het toch leuk om iemand te verwennen. Hierover volgt nog een apart blog, maar koop in ieder geval iets waar de ander blij van wordt. Wat hij of zij daadwerkelijk tof vindt en dus ook gaat gebruiken.

7. Vang water op

Duurt het bij jou ook zo lang voordat je warm water hebt? Misschien toch eens naar je ketel kijken. In de tussentijd: vang het koude water op. Supermakkelijk om te doen, parkeer gewoon een pan of iets anders onder de kraan en dat is het. Je kunt het water weer gebruiken om thee te zetten, je planten water te geven, nou ja, weet ik het, bedenk zelf iets leuks.

Ik schreef het hierboven al, misschien hebben deze acties minder impact dan je zou willen. Alleen, niets doen is ook geen optie. En als we het allemaal, iedere dag doen, dan is de impact wel groot. En als je nu denkt, ja… Maar hoe zit het met de politiek? En de grote bedrijven? Eens. Die moeten ook aan de bak. Maar laten we wel wezen: die bewegen nu eenmaal langzamer dan jij en ik. Wij zijn een stuk flexibeler. Dus laten wij het goede voorbeeld geven. En met onze portemonnee laten weten wat we willen.

Heb jij nog tips en tricks? Klein, groot? Laat het me weten! Altijd fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *