Dit is een goede gids

20200131_152527Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot

Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle. Zo simpel is het. Wil je best wat bewuster leven, maar weet je niet hoe? En kun je er eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in steken? Dan is dit jouw boek. Het staat vol met praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd, en laat zien dat mooi en verantwoord prima samen kan gaan. En vooral dat het gaat om goed, niet om perfect: om slimme keuzes, doen wat je kan en wat bij je past. Met dit moderne handboek maakt duurzame mode en lifestyle-expert Marieke Eyskoot groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar. De juiste adressen, mooie merken, fijne plekken, verrassende weetjes en handige oplossingen – precies wat je nodig hebt. Want iets goeds doen en het goed hebben tegelijk: kan het veel beter?

Duurzaamheidsactie #1

Ik kocht deze goede gids bij de kringloop. Waar ik toch in de buurt moest zijn, dus met mijn milieuverpestende autokilometers zat het deze keer wel snor. Ik moest hierdoor wel aan al de keren denken dat ik een tikje aan de late kant was en daarom naar mijn huisarts / vrijwilligerswerk / supermarkt reed terwijl die adressen zich eigenlijk op loopafstand bevinden. Sorry Moeder Aarde.

Oeps

Als ik nu de enige op de aardkloot was die deze onhandige beslissingen maakte, dan was het nog niet zo erg. Maar helaas, hoewel we heus van goede wil zijn, want hey, ons nageslacht moet ook nog van deze mooie planeet gebruik maken (en we hebben geen reserve zolang Mars nog 3 jaar reizen van ons af ligt), toch gebruiken we met z’n allen nog steeds superveel plastic, scoren we altijd nog shirtjes voor 2 Euri’s bij die ene grote keten en vliegen we nog altijd naar Bali. Want hey, het regent de hele tijd in Nederland, deprimerend joh!

Niet vrolijk, wel aardig

Word je niet vrolijk van deze feiten? Ik ook niet. En in eerste instantie werd ik ook niet vrolijk van deze gids. Want0 Eyskoot drukt je keihard met je neus op de feiten. Op een begripvolle en aardige manier, dat wel. Of je dat toffe shirtje met die leuke lovertjes nog aan wil doen nadat je de gids gelezen hebt? Ik hoop het niet, want: kinderarbeid. Of die mooie lipstick die de hele dag blijft zitten? Chemicaliën, lieve dames.

Hoop

Gelukkig is er hoop beste mensen! Want Eyskoot legt uit waarom je huidige keuzes wellicht niet zo handig zijn, ze geeft je ook tips en tricks. Heel veel. Toffe adressen om producten aan te schaffen die wel milieubewust geproduceerd zijn en met respect voor de makers. Maar ook tips om andere keuzes te maken. Zoals naar de kringloop gaan, bijvoorbeeld.

Minpuntjes?

Heb ik ook nog minpunten gevonden? Laat ik het een tip noemen: gewoon wasbaar maandverband en menstruatiecups proberen Marieke, dan weet je voor de volgende editie of je ze kunt aanraden. En al die toffe hotspots: Nederland is groter dan de Randstad he? Hier in het oosten wonen ook mensen. Daarom hieronder een paar tips van mij. Verder: topgids!

Munt Saladebar Nijmegen

Munt is veel meer dan een saladebar, je kunt er ontzettend lekker vers, vegetarisch en veganistisch eten. Gezond en iets minder gezond. 😉 Munt zit naast een stripwinkel en tegenover Habbekrats, een toffe tweedehands winkel. En da’s dan ook weer duurzaam. 😊

Van Nature Nijmegen

Van Nature is een soort mini-warenhuis met heel veel groene producten. Zoals het gerecyclde kopieerpapier dat ik daar een tijdje terug kocht.

Dots of Nature

Laatst realiseerde ik me dat borstels van varkenshaar gemaakt worden. Vond ik geen fijn idee, dus ging ik op zoek naar een diervriendelijke optie. Die vond ik bij Dots of Nature. Ze zit in Wijchen en dat is hier bijna om de hoek, dus ik kon de borstel ophalen. Maar ze heeft ook een webshop, dus als je niet naar Wijchen wilt rijden, dan hoeft dat niet. 😊 En Dots of Nature heeft nog veel meer duurzame producten, dus ga vooral even kijken.

Uit de Tuin

Wie houdt er nu niet van zeep? Ik kijk al een hele tijd verlekkerd naar de zepen die Uit de Tuin maakt. Zodra mijn eigen voorraad op is, ga ik zeker hier kopen. Uit de Tuin zit ook in Nijmegen, dus ik zou zeggen: kom gezellig een keer naar het oosten en kom naar de duurzame hotspots! Kun je meteen murals spotten bij de Waal. Is leuk. 😊

Even voor de duidelijkheid: dit blog is niet gesponsord. Dit zijn gewoon mooie, duurzame bedrijven die ik hier een ‘mention’ gun. Omdat ik vind dat ze het goed doen. Dus dat!

O ja, mocht je nu denken: wat doet madam de schrijfster zelf? Want leuk dat ze mij op m’n vingers tikt, maar hoe zit dat? Goed punt. Een paar van mijn voornemens / acties:

  • Veganistisch eten. Dat wilde ik al een tijd, maar dat was altijd moeilijk. Want niets in huis, geen tijd (zin dus) om boodschappen te doen, ik was ergens waar ze niets veganistisch hadden.. Dus nu bereid ik me beter voor. That’s it really.
  • Duurzame producten kopen. Zoals het printpapier van laatst. En de haarborstel. Maar in de toekomst ook parfum, lipstick en dergelijke duurzaam aanschaffen. Waarom in de toekomst? Omdat ik eerst mijn voorraad ga opmaken.
  • Op het werk ook duurzaam doen. Dus een mok gebruiken in plaats van meerdere wegwerpbekers. Maar ook kijken naar gerecycled papier bijvoorbeeld.
  • Je telefoon verbruikt minder energie als je je scherm donkerder zet. Check.
  • Als je toch iets nodig meent te hebben, eerst in een weggeefgroep of op Marktplaats kijken. Scheelt geld en is beter voor het milieu!
  • Of wees creatief en vind een oplossing die je al in huis hebt.

Aanvullingen / verbeterpunten / opmerkingen zijn altijd welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *