De 5 R-en: Refuse, reduce, recyle en nog wat

20200313_130324

Onlangs viste ik het boek ‘Het Zero Waste Project’ uit een van de vele minibiebs in de buurt, leuk! Ik houd altijd wel van die groene boeken, ze doen me toch altijd nog wel tips aan de hand om mijn leven te beteren. Want ik heb nog steeds meer dan 1 aardbol nodig en die schijnt er toch echt niet te zijn. Stom.

Dus ik dacht: waarom er niet meteen een challenge aan verbinden? Want hey, ik heb verder toch niks te doen. 😉 Alleen maar een paar leeschallenges en weggooichallenges enzo. Dus ach. Goed, ik ga dus een maand (klein beginnen mensen) totaal geen afval produceren. Is het plan.

Hoe ga ik dat doen? Nou, refuse, reduce, recycle etc dus. Beginnen bij refuse en dan verder doorwerken. Maar eerst maar eens kijken hoe ik het nu doe.

Refuse

Het beruchte plastic tasje weigeren bijvoorbeeld. Dat doe ik! Bijvoorbeeld bij mijn friettent waar ik heel aardig heel enthousiast toch iedere keer nog een plastic tasje aangeboden krijg. En een plastic vork. Nee, dank u! Sinds ik veganistisch eet, haal ik alleen nog af en toe een zak frietjes. Dus geen friet saté of speciaal meer. Zonder plastic bakje dus.

Vinden jullie graties ook zo fijn! Ik ben bijvoorbeeld groot fan van die vooraankondigingen van de boekhandel. Hele glossy’s liggen er tegenwoordig in de winkel te shinen. Die ik allemaal mee naar huis neem, want hey, het gaat over boeken en het is voor niks! Alleen doe ik er dus helemaal niks mee. Ja, ik blader ze door en gooi ze dan in de lokale minibieb. Maar ja, wel weer een boom omgehakt. Doen we dus ook niet meer.

Bij mijn vrijwillige ‘side hussle’ Dedicon kregen we een tijd terug allemaal een dopper. Super! Die gaat nu dus iedere voorleessessie mee. Maar in de pauze drink ik wel altijd een kopje thee uit een wegwerpbeker. Hmm… Minder. Daarvoor ook maar eens een duurzame optie meenemen. En dan ook meteen voor de snack die ik daar eet. We willen geen borrelende buiken op de opnames dus er moet wel iets gegeten worden. Stuk peperkoek dan maar? En dan de grote versie die ook in plastic zit, maar dan wel minder vervuilend is dan die snelle Joppes enzo. O jee, uitdaging.

Reduce

Minder kopen. De vriend is gewend om voor een groot gezin te koken en dat is te merken in de bergen boodschappen die hier in huis gehaald worden. En de hoeveelheden voedsel die bereid worden. Meestal eten we de kliekjes de volgende dag voor de lunch, dus dat is wel okay. Of we eten 2 dagen hetzelfde, ook prima. Maar toch ook maar eens naar kijken.

Reuse

Glazen (groente)potjes gebruiken om dingen in te bewaren. Oude shirts gebruiken als pyjama. Of als poetsdoek. Of als zakdoek. Kleding ruilen, folders of kranten gebruiken als cadeaupapier. Hmm.. Dit doe ik allemaal niet. Zodra er hier glaswerk leeg is, gaat het naar de glasbak. Lekker efficiënt, als ik toch een rondje met het hondje loop. Mental note: plastic zakjes voor de hondenpoep. Hmm. Kleding die er nog goed uitziet, gaat naar de kringloop. Kleding en ander textiel waarvan ik denk dat niemand daar nog blij van wordt, gaat naar Stichting Hazel. Daar staat een container van Stichting Dierenlot. Voor iedere kilo textiel krijgt Stichting Hazel dan een klein bedrag. Alhoewel! Ik bedenk me nu net dat een hele leuke pot waar ik al heel lang niets meer mee deed, ben gaan gebruiken als houder voor mijn penselen. En een blik dat ik weg wilde doen, daar heb ik keukengereedschap in gezet. Ha! Toch iets beter bezig dan ik dacht.

Recycle

Glas gaat hier in de glasbak, plastic en blik wordt hier 1 keer in de 2 weken opgehaald en oud papier zet ik 1 keer in de maand aan de straat. Maar dat is het wel zo’n beetje. En boeken breng ik natuurlijk naar de minibiebs. Of naar Books 4 Life. Maar dat is het dan wel. Van de hoeveelheid plastic die ik laatst aan de straat zette, daar schrok ik echt van. Want daar let ik nota bene echt wel op. Dacht ik. Zucht.

Rot

Composteren dus. Daar kan ik heel kort over zijn: nope. Al het groene afval wordt hier in de container gedaan en als ik zin heb, rol ik dat stinkding naar de straat. Maar verder: nee.

Toch nog wel wat werk aan de winkel dus. Om maar meteen goed te beginnen, bestelde ik fruitnetjes, ging ik met mijn ene netje (wat we meestal vergeten – niet handig) naar de markt en leverde ik wat spullen af bij de kringloop. Waar ik een goede daad deed, want ik bezorgde de winkel met mijn aankoop van maar liefst 3 boeken meteen hun dagomzet. Dankzij Corona hebben ze het nu niet zo druk. To be continued dus. Iemand nog tips? Ik hoor het graag. Ik houd jullie op de hoogte en heel veel succes met alle coronaperikelen. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *