7 duurzame cadeautips

Op mijn tijdlijn op social media komen regelmatig de meest prachtige zero waste, biologisch afbreekbare, minimalistische producten voorbij. Scheermesjes, wasbare oogmake-upverwijderaars, alles is nu zo ongeveer wel in duurzame vorm beschikbaar.

Hartstikke tof natuurlijk, maar ik moet er toch wel een beetje om lachen. Want hoe duurzaam is zo’n aankoop nu echt? Want je koopt weer iets nieuws en er moet weer een autootje naar je toe rijden…

En als we het over duurzaamheid hebben; wat is dat precies? Wegwerp is natuurlijk niet duurzaam. Uitbuiting: ook niet okay. Prettig als het item dat je koopt geproduceerd is met respect voor Moeder Aarde.

Maar je kunt er ook nog op een andere manier naar kijken. Heb je het echt nodig? Kun je een andere oplossing vinden, iets wat je al in huis hebt, bijvoorbeeld? Of als het om een cadeau gaat: heeft degene voor wie je het koopt, het nodig? Wil hij of zij dat echt hebben en gaat die ander het gebruiken?

Want als die ander niet zit te wachten op jouw cadeau, dan is het niet duurzaam. En dat is jammer. Zonde van het geld en ook best wel slecht voor het milieu. Want waar kwam dat ding waar niemand op te wachten, vandaan? Met de boot uit China? Ik noem maar even iets. Gemaakt door kleine kinderhandjes ergens aan de andere kant van de wereld? Al die CO2-uitstoot, voor niets.

Lang verhaal, maar hier komen een 7 tips voor duurzame cadeaus. Gratis en voor niks. 😉

1. Geef iets nuttigs

Nee, geen afwasborstel. Of alweer een paar sokken. Alhoewel.. Je kunt ervoor zorgen dat het feestvarken zijn cadeau deelt. Bijvoorbeeld met de tuinvogels. Dat is in dit seizoen niet meer zo heel erg nodig, maar de bijen en de andere ‘critters’ zijn wel altijd blij met nectar. En nectar vind je in… bloemen! Geef dus bloemzaadjes cadeau. En zodra de vogels weer behoefte hebben aan bijvoeding, koop dan van die mooie metalen houders. En bollen zonder netje eromheen. Iedereen blij. Vaak vind je deze items bij je plaatselijke tuincentrum. Dat van mij zit op 10 minuten loopafstand. Zo hoeft er niemand voor mij te rijden, vind ik ook prettig.

2. Geef iets wat de ander gebruikt

Sokken! Ik weet het, saai. Net als een pyjama of een stropdas. Maar hey, het wordt wel gebruikt. En dat is duurzaam. Bovendien denkt die ander iedere keer aan jou als hij zijn pyjama of sokken aandoet. Ik bedoel maar. Niet doen natuurlijk als de ander al tig exemplaren in de kast heeft liggen. Maar mijn partner leeft nu zo ongeveer in de trui die ik hem cadeau deed met de Kerst, ik zie zijn dochters regelmatig de gezichtsverzorging gebruiken die ik hen cadeau deed, dus… Missie geslaagd. De sweater was trouwens van biokatoen en het gezichtsspul veganistisch. Kleine stappen mensen!  

3. Geef iets wat opgaat

Staat het huis van jouw ouders ook zo vol? En wordt er niets weggedaan? Ik snap het wel, deze spullen vertegenwoordigen vaak een tijd die voorbij is. En ze zijn nog goed, dus waarom wegdoen? Maar goed. Voor mijn moeder koop ik geen spullen meer die ze ergens neer moet zetten. Prullaria. Maar wel  douchecrème bijvoorbeeld. Nog meer suggesties? Wijn natuurlijk! Chocolade, ook altijd welkom. Of appelsap. Liefst duurzaam verpakt, lokaal gemaakt enzo. Je snapt wel waarom.

4. Koop tweedehands

Meestal weet ik niet zo goed wat ik voor de feestdagen moet vragen, want ik heb alles al. En heb ik ergens behoefte aan, dan koop ik het zelf. In het verleden vroeg ik daarom meestal een boekenbon. Maar tegenwoordig koop ik mijn boeken meestal bij de kringloop en die accepteert die bonnen niet. Dus nu vraag ik vaak om een boek dat de gever zelf mooi vond. Of waarvan hij of zij denkt dat het echt iets voor mij is. Ik zeg er altijd bij dat het tweedehands mag zijn. Zo kreeg ik een paar jaar geleden 5 boeken in een keer van de Sint. Sommige boeken had ik zelf nooit uitgekozen, maar ook dat was erg leuk. En waarom ook niet tweedehands kopen? Okay, ik zou ook geen vergeeld of bevlekt boek willen krijgen. Maar als het er nog goed uitziet? Ben je op zoek naar een specifiek boek? Kijk dan eens bij www.boekwinkeltjes.nl of www.boekenbalie.nl. Je wordt goed geïnformeerd over de staat van het boek en de prijs ligt over het algemeen een stuk lager dan de nieuwprijs. Ik ben fan!

5. Maak zelf iets

De dochters van mijn vriend vinden het heel erg leuk om te bakken. Dus maakten we bananenbrood voor mijn moeder. Had ze nog nooit op. Groot succes! Voor de volgende verjaardagen hebben we al bedacht dat we koekjes gaan bakken. Ook leuk. Iedereen blij. Verder gaan mijn persoonlijke ervaringen met dingen maken niet, ik ben niet zo heel erg handig. Hoewel ik laatst wel een hanger voor in de auto van strijkkralen heb gemaakt. Een vriendin van mij maakt zeepjes en komt met de meest fantastische tassen, sokken en andere creaties aan. Allemaal zelfgemaakt, zo knap! Misschien toch maar eens een hobby gaan zoeken.

6. Geef niks

Het meest duurzame en misschien ook wel het lastigste is niets geven. Er is een hoop voor te zeggen. Je bespaart je eigen tijd en energie, want je hoeft niet op zoek naar het perfecte cadeau. Het kost niets. Er wordt niemand voor je cadeau uitgebuit, er wordt geen CO2 uitgestoten. Allemaal voordelen, toch? En toch is het leuk om iets te geven. Van mij, voor jou. Want ik vind jou leuk. Ik waardeer jou. Je zou natuurlijk kunnen afspreken om samen tijd door te brengen. Een wandeling samen te maken. Langs minibiebs, bijvoorbeeld. De lokale ondernemers te ondersteunen door een koffie te halen en samen van het mooie weer te genieten. Idee?

7. Geef aan een goed doel

Okay, een laatste tip; geef aan een goed doel. Laat een boom planten voor het feestvarken. Doe een donatie aan een organisatie waar de ontvanger iets mee heeft. Zeker in deze tijden gaan veel fundraisers niet door, waardoor non-profits grote behoefte aan geld, maar ook goederen. Als je niet graag geld doneert, geen probleem. Veel organisaties accepteren ook giften in natura. Zoals asiels bijvoorbeeld. Brokken, handdoeken, speelgoed, het is allemaal van harte welkom.

Dit waren mijn 7 duurzame cadeautips! Heb jij toevoegingen? Laat het weten, ik ben benieuwd!

Vond je dit een tof blog? En zou je dat zelf ook willen, op je eigen website? Of LinkedIn bijvoorbeeld? Neem contact met me op, ik kan je helpen. Ik kan je teksten voor je schrijven, ik jouw teksten redigeren en ik kan je tips geven. Om zelf beter te gaan schrijven of hoe je aan onderwerpen voor je blogs komt. Stuur een bericht naar mirjam@mirjamvanelst.com of bel me op 06-24479384. Ik hoor graag van je.

2 gedachten over “7 duurzame cadeautips

  1. Pingback: Duurzame feestdagen - 4 tips - Woorden per kilo

  2. Isabella

    Ik houd van jouw ideeën en sta met jou op één lijn. Ik ben in een inferno binnen een nacht alles kwijt geraakt: huis en haard en kunstverzameling, fotoboeken gewoon alles. Nu ben ik een fan van Marie Kondo. Voor mijn verjaardag adopteerde ik een olifboom in Puglia (zie FB en Linkedin) en geniet nu van zijn 5 liter olijfolie. Ik laat grootformaat kaarten drukken en stuur een groet via de post of stap op de fiets en gooi hem in de brievenbus. Ik gebruik mijn favoriete fotos. Er zijn vrienden die ze verzamelen/inlijsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *