3 boekentips om diverser te lezen

Boekentips! Afgelopen februari was het ‘Black History Month’ en in het kader daarvan besloot ik zo veel mogelijk boeken van personen van kleur te lezen. Vorig jaar las ik veel boeken over de slavernij, zoals ’12 jaar slaaf’ van Solomon Northup, ‘Wij slaven van Suriname’ door Anton de Kom en ‘De ondergrondse spoorweg’ door Colson Whitehead. En dat waren stuk voor stuk aanraders. Maar wel zwaar. En daar had ik dit jaar geen zin in. Misschien door een zekere pandemie? Black History Month gaat over meer dan de slavernij.

Dit werd mijn top 3:

Ademloos (Waiting to Exhale) – Terry McMillan

Ik las eerder ‘Stella’s Minnaar’ van McMillan en dat was super easy breasy. Heerlijk voor in je hangmat met een lekkere cocktail erbij. Stella is moe van al het werken, ze gaat op vakantie naar een zonnig eiland en daar komt ze een leuke jongen tegen. En die wordt haar minnaar. Het is wat controversieel omdat Stella een stuk ouder is dan haar minnaar. Echt veel heeft niet het om het lijf, maar het best vermakelijk. ‘Ademloos’ heeft wel wat weg van ‘Stella’s Minnaar’, alleen gaat het in ‘Ademloos’ om 4 vrouwen. En al die mannen hebben problemen met mannen. De een gaat scheiden, de ander werd zwanger op haar 16e en had daarna nooit meer een man, de derde valt iedere keer weer voor de beruchte foute vent en de vierde… Die is niet blijven hangen. Helaas. Aanrader? ‘Ademloos’ geeft een mooi inkijkje in het leven van 4 vrouwen van kleur in de jaren tachtig. Dat vond ik er echt goed aan. Verder? Het is een leuk tussendoortje.

Op een dag zal ik schrijven over Afrika – Binyavanga Wainaina

Yes, een ‘coming of age’ roman! Een van mijn favoriete genres. Ik houd van de bijzondere manier  waarop de hoofdpersonen in dit genre naar de wereld kijken, hun verwondering. Alles is nieuw en bijzonder en tegelijkertijd is dat heel normaal. Een nadeel van dit genre: de hoofdpersoon wordt volwassen en daar gaat die verwondering… ‘Op een dag zal ik schrijven over Afrika’ is een autobiografie en de manier waarop Wainaina zijn kindertijd beschrijft, is fenomenaal. Zo knap gedaan, ik had echt het gevoel dat ik door zijn kinderogen meekeek. Prachtig. Het boek gaat niet alleen over Wainaina, het gaat ook over zijn vaderland Kenia. In ‘Op een dag zal ik schrijven over Afrika’ volg je niet alleen de schrijver op zijn pad, maar ook het land. Dat gaat heel mooi samen.

Dromen van mijn vader – Barack Obama

Een boek van Obama! Eerlijk gezegd dacht ik dat de voormalige POTUS wel een ghostwriter gebruikt zou hebben. Maar nee, Obama heeft dit boek zelf geschreven en nog goed ook nog. Hij heeft een heel prettige, toegankelijke schrijfstijl. ‘Dromen van mijn vader’ gaat over Obama voordat hij de voorganger van Trump werd. Toen hij nog een gewone, donkere, Amerikaanse jongen was. En dat is erg interessant! Obama’s moeder was blank, zijn vader kwam uit Afrika. Nu is het al lastig om met of tussen 2 culturen op te groeien, maar dan ook nog als in Amerika als donkere man te worden gezien… Bepaald niet makkelijk. ‘Dromen van mijn vader’ schetst een mooi en eerlijk beeld over de familie van Obama, maar hij laat ook heel goed zien hoe het is om in het Amerika van nu op te groeien met een donkere huidskleur. Waardoor het verhaal nog een laag dieper gaat en het een absolute aanrader wordt, zeker als je de geschiedenis en het heden van de Verenigde Staten beter wilt begrijpen.

Heb jij nog aanraders, boeken van POC die ik echt moet lezen? Laat het me vooral weten!

Op YouTube verscheen eerder mijn vlog over deze boeken, dat vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=f6tMneka-Rg

Deze tips verschenen eerder op Queesten Boekproducties, de link vind je hier: https://www.queesten.nl/black-history-month-boekentips/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *